Svensk ilska efter missad straff: "Solklar"

Sveriges chanser att vinna Algarve Cup försvann efter 0–1 mot Tyskland. Chansen att vinna matchen försvann när domaren missade en solklar straff.
Fotboll • Publicerad 4 mars 2020
Sveriges Sofia Jakobsson nerdragen i straffområdet under onsdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Tyskland i Algarve Cup på Estádio Algarve.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det blev ingen repris på fjolårets lyckade kvartsfinal i fotbolls-VM, där Sverige överraskande slog ut Tyskland. I årets första landskamp för svensk del, premiären av Algarve Cup i Portugal, drog i stället tyskorna det längsta strået efter att Svenja Huth ordnat en uddamålsseger.

För Sverige innebär det att chansen till final redan är borta. Segrarna i de fyra inledande matcherna går vidare till semifinal, medan förlorarna, däribland Sverige, får spela om placeringarna fem till åtta. Härnäst för Sverige väntar Danmark, som förlorade med 1–2 mot Norge, på lördag.

Huth tog revansch

Onsdagens match saknade det mesta av den VM-energi som ländernas möte i somras innehöll. Sveriges presspel, som var så lyckosamt under VM, ser fortsatt ut att fungera väl, men den här gången hanterade tyskorna det bättre och passade sig allt som oftast ur trångmålen.

– Jag tycker att vi lyckas mestadels och tvingar dem att slå bort en hel del bollar. Men om man står högt får man räkna med att några bollar rinner igenom. Och då handlar det om att minimera målchanserna, och de får kanske skapa lite för mycket i första halvlek, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

Och framåt var Tyskland snäppet bättre än Sverige. Svenja Huth borde ha gjort 1–0 men prickade stolpen i den 14:e minuten, men tog revansch på sig själv 20 minuter senare. Dzsenifer Marozsán slog ett inlägg mot mål, Fridolina Rolfös nickrensning hamnade framför fötterna på Huth, som satte bollen i nät bakom Zecira Musovic.

Rosengårdmålvakten fick starta i mål när Hedvig Lindahl tvingades stanna på hotellet med feberkänning. Hon gjorde en habil insats, även om hon var illa ute i den 54:e minuten, när Alexandra Popp träffade ribban från långt håll när Musovic stod långt ute.

Missad straff?

Sverige hade svårt att skapa målchanser men fick till ett tungt tryck mot det tyska målet i matchens slutskede. Och med bara minuter kvar borde domaren Ivana Martincic nog ha blåst straff efter att Sofia Jakobsson rivits ner av Giulia Gwinn, precis när svenskan skulle avsluta.

– Jag tycker att det är en solklar straff, säger Kosovare Asllani till SVT.

– Hon blir neddragen och jag tycker att domaren gör ett nästan matchavgörande misstag.

"Ingen logik i det"

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson medger att han alltid, från sin plats vid bänken, står dåligt placerad för att göra sådana bedömningar. Han är ändå helt säker på att det var straff.

– Dels såg jag att hon slet Sofia i armen. Och det var ingen logik i det, för om Sofia har chansen att göra mål så lägger hon sig inte, eller försöker filma. Jag har aldrig sett henne filma. Om det här hade varit ett mästerskap, och man hade haft VAR, så hade det varit straff. Men det har vi inte här, och då är det inte så mycket att göra, säger Gerhardsson.

– Om domaren hade stått på min position, vilket är en dålig position, så hade hon kunnat se att det var straff.