Annons

Lias Andersson avgjorde mot Frölunda

Det var ett hett möte i Scandinavium. Fullsatt till sista plats, inklusive 600 tillresta smålänningar. En match där publiken kastades mellan hopp och förtvivlan. Det fick till slut avgörandet på straffar.
Ishockey • Publicerad 7 mars 2020
HV71:s Lias Andersson satte sin straff under lördagens match mellan Frölunda och HV71. Straffen var matchavgörande och smålänningarna tog hem extrapoängen.
HV71:s Lias Andersson satte sin straff under lördagens match mellan Frölunda och HV71. Straffen var matchavgörande och smålänningarna tog hem extrapoängen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Matchen slutade oavgjort och efter en mållös förlängning följde straffläggning. Först ut för HV71 var Lias Andersson, tidigare Frölundaspelare som vänt hem efter att NHL-drömmen spårat ur. Frölundaklacken i kurvan buade för att störa.

Men han gjorde inget misstag och satte pucken bakom Johan Mattsson i målet, det matchvinnande målet skulle det visa sig. Han knöt näven i målgest med adress hemmafansen.

Annons

– Får man buropen från klacken finns det inga gränser för hur mycket jag får jubla, säger han och ler analytiskt.

Pappas tröja

Lias Andersson i Scandinavium är något speciellt. På ena kortändan har pappa Niklas Anderssons tröja hissats i taket. Pappan är fortfarande Frölundas främsta målskytt (236) genom tiderna. Men när Lias Andersson kommer till Scandinavium är det för att spela mot det lag han lämnade 2018 för att flytta till New York Rangers.

– Att det inte blev Frölunda när jag kom hem var tråkigt både för dem och för mig. Jag vet att jag skulle kunnat ha hjälpt dem. Men HV71 har tagit emot mig fantastsikt bra, säger han efter matchen.

Publiken bjöds annars på en underhållande och intensiv match. Frölunda kom ut kaxigt och första perioden var det spel på en annan nivå än vad de visat upp de senaste veckorna. Tre gånger (Jakob Peterson, Max Friberg, Patrik Carlsson) tog Frölunda ledningen, tre gånger (Christoffer Persson, Johannes Kinnvall, Alexander Bergström) kvitterade HV71.

Kliver fram

Till slut fick allt avgöras på straffar. Och det var då Lias Andersson klev fram.

– Det var ett fantastsikt tryck från HV-klacken. De trissar upp stämningen. Det blir en extra hetta, säger han.

Lias Andersson vände hem för att proffslivet var jobbigt. Men tiden i HV71 har fått livet att vända uppåt igen.

– Jag har fått tillbaka leendet, det är kul att spela. Jag njuter av att komma till ishallen, säger han.

Om planerna på en återkomst till NHL vill han inte tala.

– Jag lever SHL-drömmen nu. Så tar vi resten sen.

Vankas slutspel

Annons

Nu vankas i stället slutspel med HV71.

– Jag har lite kvar till absolut toppfrom. Men det går bättre och bättre.

Segern innebär att HV71 på allvar utmanar om de topplaceringar i tabellen som ger en extra hemmamatch i kvartsfinalerna. Medan Frölunda efter poängtappet tycks förankrat under topp sex-strecket och får rikta in sig på playin-spel.

– Vi får ta med oss första perioden och göra fler minuter som ser ut så. Vi får ha tålamod och fortsätta att trumma på. Det är nästa steg på stegen vi klättrar inför slutspelet, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons