Annons
Nyheter

Hyresgäst får tre miljoner kronor för att flytta

En hyresgäst på Östermalm i Stockholm har fått tre miljoner kronor för att flytta från sin lägenhet, rapporterar Hem & Hyra.
Bostad • Publicerad 11 augusti 2023
En hyresgäst får tre miljoner kronor för att lämna sin lägenhet. Arkivbild.
En hyresgäst får tre miljoner kronor för att lämna sin lägenhet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Pengarna har betalats ut i samband med en förlikning, efter en lång rättsprocess mellan hyresgästen och hyresvärden. Hyresgästen hade sedan ett antal år tillbaka hyrt sin lägenhet av ett mellanhandsföretag, som i sin tur hyrde lägenheten från värden – med ett stort hyrespåslag som följd.

Hyresvärden stämdes, och Högsta domstolen bedömde att det hela handlade om ett bulvanupplägg samt att hyresgästen hade rätt att betala en lägre hyra – i nivå med den som förstahandshyresgäster betalar.

Annons

Samtidigt pågick en parallell, omvänd, rättsprocess – där hyresgästen stämdes för uteblivna hyresbetalningar. Efter domen från Högsta domstolen nådde parterna en förlikning, där alltså hyresgästen lämnar lägenheten mot att han får tre miljoner kronor av värden.

– Att hyresvärden betalar tre miljoner för att lösa ut hyresgästen från lägenheten är en rekordhög ersättning, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen, till tidningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons