Annons
Nyheter

Ikea ändrar personalkontrakt – ger fler timmar

Möbeljätten Ikea utökar de deltidsanställdas kontrakt så att de omfattar fler arbetstimmar. Facket hoppas i sin tur på att fler ska bli heltidsanställda.
Ekonomi • Publicerad 7 mars 2023
Möbeljätten Ikea ska ge anställda fler timmar på sina kontrakt för att minska mängden mertid. Arkivbild.
Möbeljätten Ikea ska ge anställda fler timmar på sina kontrakt för att minska mängden mertid. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Många butiksanställda på Ikea jobbar fler timmar än vad som anges i deras kontrakt. Det är denna så kallade mertid som Ikea vill omvandla till fler timmar i kontrakten och därmed minska kostnaderna för företaget, rapporterar Handelsnytt.

– Vi måste se hur och när vi använder mertiden och hur vi kan använda de timmarna smartare. Det är bättre att lägga timmarna på fasta kontrakt, så att medarbetarna blir nöjdare, säger Linus Knutsson, arbetsmiljö- och arbetsrättschef på Ikea Sverige, till tidningen.

Annons

Facket hoppas att dessa extra timmar på personalens kontrakt leder till att fler får heltidsanställningar.

– Vi vill att fler ska kunna leva på sin lön och tjäna in till en högre pension, säger Karin Vedlin som jobbar på Ikea i Kållered och är facklig samordnare för Handels på Ikeavaruhusen.

Ikea går därmed en helt annan väg än till exempel H&M, som fått kritik från facket för att göra precis tvärtom. Klädjätten minskar antalet timmar i de anställdas kontrakt för att spara pengar, så kallad hyvling.

– Hyvling är inte ett bra sätt att få folk att trivas på sina jobb. Det Ikea gör nu är motsatsen till hyvling. Vi från fackets sida driver att fler ska få heltid, säger Karin Vedlin.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons