Annons

Imam i förvar hos Migrationsverket

Säkerhet • Publicerad 8 maj 2019
En imam från Västerås har tagits till Migrationsverkets förvar. Arkivbild.Foto: MAJA SUSLIN / TT

En imam från Västerås har tagits till Migrationsverkets förvar, vilket var först att berätta om men som Migrationsverket även bekräftar för TT. Beslutet om att ta imamen i förvar togs i går.

Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wernstedt kommenterar uppgifterna i ett mejl till tidningen.

Annons

"Generellt är Säkerhetspolisens uppdrag att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för vårt uppdrag att minska tillväxten i de våldsbejakande extremistmiljöerna har Säkerhetspolisen under våren riktat ett flertal åtgärder mot aktörer som bedöms ha en tongivande roll vad gäller radikalisering".

Vidare skriver Säpo att en av de åtgärder som de kan använda sig av är möjligheten inom lagen om särskild utlänningskontroll för att ta personer i förvar som bedöms utgöra ett säkerhetshot.

Sedan tidigare har ytterligare två muslimska ledare tagits till Migrationsverkets förvar. En av dem är imamen Abu Raad som varit verksam vid Gävle moské. Enligt stiftelsen Doku har han varit en inspirationskälla för svenska IS-sympatisörer. Även Abu Raads vuxne son har frihetsberövats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons