Annons

IMF, Världsbanken och FN ska jobba hemifrån

Omkring 18 000 anställda på Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken uppmanas att arbeta hemifrån sedan en av IMF:s anställda diagnosticerats med covid-19.
Även anställda vid FN-högkvarteret i New York får samma uppmaning.
Coronavirus • Publicerad 14 mars 2020
Slutjobbat på huvudkontoren i Washington. De anställda på IMF och Världsbanken uppmanas att arbeta hemifrån. Arkivbild.
Slutjobbat på huvudkontoren i Washington. De anställda på IMF och Världsbanken uppmanas att arbeta hemifrån. Arkivbild.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

En global ekonomisk kris hotar i spåren av den nya pandemin och en talesperson för IMF säger att dess verksamhet pågår med samma kapacitet som vanligt och att man står redo för att hjälpa sina medlemsländer. Även Världsbankens arbete fortgår i full skala, säger en av dess talespersoner.

Rådet att arbeta hemifrån berör omkring 2 000 anställda på IMF och runt 16 000 anställda och konsulter i Världsbanksgruppen på organisationernas respektive högkvarter i USA:s huvudstad Washington DC. Kontoren ligger bredvid varandra mycket nära Vita huset.

Resor stoppas

Annons

IMF stoppar också sina anställda från icke-nödvändiga resor till högriskområden, vilket inkluderar Sverige och 28 andra europeiska länder samt Kina, Iran och Sydkorea.

Världsbankens och IMF:s årliga vårmöten om en månad kommer dessutom att hållas som videokonferenser.

"Var smarta"

FN-chefen António Guterres vill enligt ett utskick till de cirka 3 000 anställda i New York på fredagen att de i största möjliga utsträckning jobbar hemifrån i minst tre veckor.

"Er hälsa och ert välmående fortsätter att vara min viktigaste angelägenhet. Var säkra, var smarta, var vänliga", står det i utskicket.

En filippinsk diplomat blev i veckan den första vid FN-högkvarteret att bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset.

Vid FN-kontoret i Genève i Schweiz, där cirka 1 600 människor arbetar, har också en medarbetare bekräftas vara smittad. Kvinnan har dock inte varit på arbetsplatsen sedan hon fick symtom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons