Annons
Nyheter

Brand på kärnanläggning i Iran

Iran • Publicerad 2 juli 2020
Urancentrifuger i Natanz. Arkivbild.
Urancentrifuger i Natanz. Arkivbild.Foto: Irans kärnenergiorganisation/AP/TT

En brand har brutit ut på en kärnenergianläggning i Natanz i Iran, enligt iranska myndigheter.

– Incidenten ägde rum på en anläggning belägen i närheten av Natanz kärnenergianläggning. Inga skador har rapporterats, vare sig på personer eller på byggnader, och verksamheten fortsätter som vanligt, sade talespersonen Behrouz Kamalvandi inledningsvis, då det ännu inte var känt att det rörde sig om en brand.

Annons

Orsaken till branden är oklar, men eventuellt kan ett sabotage ligga bakom, enligt vissa experter.

– Med tanke på att den här så kallade incidenten inträffade bara några dagar efter explosionen nära militärbasen Parchin så kan sabotage inte uteslutas, säger en icke namngiven tidigare anställd inom Irans kärnenergiprogram till Reuters.

År 2015 kom Iran överens med P5+1-länderna (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland) om begräsningar i landets kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader, inom ramen för avtalet JCPOA.

2018 drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet, vilket året därpå fick Iran att frångå vissa åtaganden, bland annat om anrikning av uran.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons