Annons
Nyheter

Indonesien närmare sexförbud för ogifta

Indonesiens parlament har godkänt ändringar i landets brottsbalk som bland annat förbjuder sex före äktenskapet samt samboende för ogifta par.
Men turismen ska inte påverkas, lovar myndigheterna.
Indonesien • Publicerad 6 december 2022
Turister på Kuta beach, Bali. Utländska turister kommer inte att påverkas av Indonesiens nya brottsbalk, hävdar myndigheterna. Arkivbild.
Turister på Kuta beach, Bali. Utländska turister kommer inte att påverkas av Indonesiens nya brottsbalk, hävdar myndigheterna. Arkivbild.Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT

Olagligt samboende kan ge sex månaders fängelse, och sex utanför äktenskapet ett år, enligt den nya lagen. Förbudet mot sex utanför äktenskapet kommer dock att få begränsad effekt eftersom det krävs att en make eller maka, förälder eller ett barn gör en anmälan, enligt den arbetsgrupp inom justitiedepartementet som tagit fram lagen.

Lagen kommer att gälla även utländska medborgare. Men turister på besök i landet kommer inte att påverkas av den, hävdar myndigheterna som svar till oroliga företagare.

Annons

De kontroversiella lagändringarna gör också religiös hädelse samt reklam för preventivmedel straffbart. Det ska även bli straffbart att förolämpa en sittande president och vicepresident samt statliga institutioner, vilket kan ge upp till tre års fängelse.

Den nya brottsbalken måste undertecknas av presidenten. Det kommer sedan att ta upp till tre år för de nya lagarna att träda i kraft, skriver AFP.

Möts av kritik

Ett liknande förslag som det nu aktuella var uppe för omröstning redan 2019, men det vållade då stora protester över hela landet. Tiotusentals demonstrerade på gatorna och på flera ställen drabbade främst studenter samman med polis.

Även nu har människorättsorganisationer protesterat mot lagändringarna. De ses av kritikerna som ett nedslag på mänskliga och politiska rättigheter, såväl som ett skifte mot fundamentalism i ett land där sekularismen är inskriven i konstitutionen.

– Vår demokrati är otvetydigt på tillbakagång, säger Usman Hamid, chef för Amnesty i Indonesien.

Det finns också oro för att lagändringarna kommer att få stora konsekvenser för hbtq-personer. Samkönade äktenskap tillåts inte i Indonesien.

"Historiskt beslut"

De olika åsikterna har tagits hänsyn till, bedyrar justitieministern.

– Likväl är det dags att fatta ett historiskt beslut om brottsbalken, och lämna kolonialtidens brottsbalk som vi ärvde bakom oss, sade minister Yasonna Laoly inför parlamentet.

Indonesien fick sin nuvarande brottsbalk i början av 1900-talet då landet var nederländsk koloni.

Delar av Indonesien, världens folkrikaste muslimska land, har redan lokala lagar som förbjuder sex utanför äktenskapet och andra beteenden som anses bryta mot moraliska riktlinjer.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om när lagarna träder i kraft.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons