Annons
Nyheter

Fortsatt låg inflation i Kina

Inflationen i Kina var 1,8 procent i december enligt officiella siffror som publicerades på torsdagen. Det var i linje med bedömares förväntningar.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2023
Inflationen i Kina var 1,8 procent i december. Arkivbild.
Inflationen i Kina var 1,8 procent i december. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Den så kallade kärninflationen, rensat för bland annat energipriser, steg svagt till 0,7 procent efter att ha varit oförändrat 0,6 procent tre månader i rad.

På årsbasis var inflationen i landet i snitt 2 procent 2022. Peking hade räknat med 3 procent, rapporterar AFP.

Annons

Producentprisindex, PPI, backade 0,7 procent i december, vilket var mer än de 0,1 procent nedåt som analytiker väntat sig enligt en undersökning av Bloomberg.

Det oväntat stora PPI-fallet återspeglar "virusets skada på industrin under månaden", sade Zhou Hao, chefsekonom på Guotai Junan International Holdings.

Konsumentpriserna i Kina var "generellt stabila" i december tack var ett flertal åtgärder som vidtagits för att säkra tillgång och prisstabilitet, enligt Kinas statistikbyrå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons