Nyheter

Fortsatt låg inflation i Kina

Inflationen i Kina var 1,8 procent i december enligt officiella siffror som publicerades på torsdagen. Det var i linje med bedömares förväntningar.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2023
Inflationen i Kina var 1,8 procent i december. Arkivbild.
Inflationen i Kina var 1,8 procent i december. Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

Den så kallade kärninflationen, rensat för bland annat energipriser, steg svagt till 0,7 procent efter att ha varit oförändrat 0,6 procent tre månader i rad.

På årsbasis var inflationen i landet i snitt 2 procent 2022. Peking hade räknat med 3 procent, rapporterar AFP.

Producentprisindex, PPI, backade 0,7 procent i december, vilket var mer än de 0,1 procent nedåt som analytiker väntat sig enligt en undersökning av Bloomberg.

Det oväntat stora PPI-fallet återspeglar "virusets skada på industrin under månaden", sade Zhou Hao, chefsekonom på Guotai Junan International Holdings.

Konsumentpriserna i Kina var "generellt stabila" i december tack var ett flertal åtgärder som vidtagits för att säkra tillgång och prisstabilitet, enligt Kinas statistikbyrå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.