Annons
Nyheter

Inför våren: Oklart om distansundervisning

Smittskydd Blekinge rekommenderar kommunerna att införa distansundervisning för länets cirka 5 000 högstadieelever vid vårterminens början.
Men läget varierar i landet – och Folkhälsomyndigheten har inte utfärdat några allmänna rekommendationer för landets högstadieskolor.
Coronaviruset • Publicerad 5 januari 2021
Smittskydd Blekinge rekommenderar distansundervisning för högstadieeleverna. Arkivbild.
Smittskydd Blekinge rekommenderar distansundervisning för högstadieeleverna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under tisdagseftermiddagen gick Smittskydd Blekinge ut med en rekommendation till samtliga högstadieskolor i länet att hålla stängt vid vårterminens början nästa vecka och i stället förlägga undervisningen på distans fram till den 24 januari. Särskolan och viss behovsprövad verksamhet är undantagna från rekommendationen, som berör totalt omkring 5 000 högstadieelever.

Anledningen är att smittspridningstakten i Blekinge under december månad varit mycket hög, vilket lett till en ökad belastning på sjukvården, enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Annons

– Vi har en hög smittspridning som har ökat sedan flera veckor tillbaka och jag är rädd för att skolstarten kan bidra till att öka spridningen ännu mer, säger han till TT.

Enligt Bengt Wittesjö har länets samtliga fem kommuner ställt sig positiva till rekommendationen.

– Det här är ett gemensamt ställningstagande. Syftet är att, förhoppningsvis, begränsa risken för en ökad smittspridning.

Olika bud

På andra platser i landet ser situationen annorlunda ut — och inför starten på vårterminen nästa vecka råder också osäkerhet kring hur landets högstadieskolor väntas agera. Folkhälsomyndigheten har inte utfärdat några allmänna rekommendationer för skolorna, och i stället hänvisas föräldrar och elever till information från sin respektive skola.

I Malmö valde grundskoleförvaltningen vid höstterminens slut att stänga sina skolor den 18 i stället för den 22 december – och från Region Skåne svarar man under tisdagen att allt tyder på att högstadieskolorna kommer att öppna som vanligt inför vårterminens början – men att det handlar om en pågående diskussion.

I Region Västerbotten rekommenderade Smittskyddet i slutet av december att högstadieeleverna i centrala Umeå skulle fortsätta med distansundervisningen några dagar in på vårterminen.

Stockholm: Ingen distansundervisning

Vad gäller högstadieeleverna i Stockholms län är det i dagsläget undervisning på plats som gäller vid terminsstarten, skriver Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare för Region Stockholm, i ett mejl till TT.

"Smittskydd Stockholm beslutade att rekommendera högstadieskolorna att bedriva distansundervisning sista veckan före jullovet. Det finns för närvarande inga rekommendationer om fortsatt distansundervisning för högstadiet och Smittskydd Stockholm har i nuläget inga planer på att utfärda en sådan rekommendation", skriver hon i mejlet.

För landets gymnasieskolor rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortsatt distansundervisning till och med den 24 januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons