Annons
Nyheter

Vaccininfo nådde inte ut: "Behöver göra mer"

Många av de covidsjuka som vårdas på skånska sjukhus har inte nåtts av information kring vaccination, rapporterar Kristianstadsbladet.
Coronaviruset • Publicerad 14 september 2021
Många av de covidsjuka som vårdas på skånska sjukhus har inte nåtts av information om hur man ska göra för att bli vaccinerad, enligt ett interndokument. Arkivbild.
Många av de covidsjuka som vårdas på skånska sjukhus har inte nåtts av information om hur man ska göra för att bli vaccinerad, enligt ett interndokument. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Kristianstadsbladet står det i ett internt dokument i Region Skåne att "det rör sig framför allt om patienter med utländsk härkomst som på fråga inte verkar ha nåtts av information kring vaccination eller som inte vetat hur de ska gå tillväga för att vaccinera sig”. I stort sett samtliga av de nu inlagda är ovaccinerade.

– Det kan stämma, säger Ziad Jomaa och fortsätter:

Annons

– Vi har försökt nå ut på många olika sätt, men vet att vissa kanske inte kan läsa eller nås av traditionella nyheter. Det har också spridits felaktig information på sociala medier om vad vaccinationen innebär. Jag har mött flera som är rädda och oroliga för att bli sjuka av sprutan, säger han.

Yngre sjuka

Det är nu betydligt yngre personer som behöver sjukhusvård på grund av covid -19. Snittåldern hos de 38 covidpatienter som var inlagda på skånska sjukhus förra veckan var mellan 45 och 50 år, skriver Kristianstadsbladet.

– Jag tror inte att det är någon, oavsett språk, som har missat att det pågår en pandemi, säger Jomaa.

I Skåne har personer under 60 år som inte tillhör någon riskgrupp vaccinerats av privata aktörer. Eftersom register inte får samköras har regionen ingen överblick över vilka som ännu är ovaccinerade och kan därför inte vända sig direkt till dem. I stället driver både länsstyrelsen och regionen bredare kampanjer, bland annat för att nå ut till personer som inte pratar svenska.

– Självklart, man vill nå ut till folk. Och skydda dem och skydda samhället. Om någon har drabbats och mått dåligt för att de inte fått information så betyder det att vi och hela systemet måste göra mer för att nå ut med informationen, säger Jomaa.

Mobilt team

Jomaa påpekar att det finns ett bra samarbete med lokala föreningar och organisationer när det kommer till vaccininfo men också att fler insatser är på gång.

– Nu den 17:e och 24:e så kommer vi att ha ett mobilt team som vaccinerar i moskén i Malmö. Vi har även vaccinerat i samband med fotbollsmatcher.

Region Skåne, som ansvarar för att genomföra vaccinationen mot covid-19, svarar i ett mejl till TT med ett uttalande från vaccinsamordnare Per Hagstam.

"Vi vet inte var dessa uppgifter kommer ifrån så i nuläget har vi därför svårt att kommentera dem."

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons