Annons

Inga divalater hos Catherine Deneuve

Filmstjärnan Catherine Deneuve spelar firad dito i nya filmen "Sanningen". Men skådisyrket är det enda som hon har gemensamt med sin rollfigur.
Film • Publicerad 12 mars 2020
I filmen "Sanningen" som har premiär i Sverige 13 mars spelar Catherine Deneuve en firad skådespelerska som kanske har tänjt på sanningen i sin självbiografi. Arkivbild.
I filmen "Sanningen" som har premiär i Sverige 13 mars spelar Catherine Deneuve en firad skådespelerska som kanske har tänjt på sanningen i sin självbiografi. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan
Juliette Binoche har länge velat spela mot Catherine Deneuve. I filmen "Sanningen" spelare de dotter och mor. Arkivbild.
Juliette Binoche har länge velat spela mot Catherine Deneuve. I filmen "Sanningen" spelare de dotter och mor. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan
Juliette Binoche och Catherine Deneuve på varsin sida om regissören Hirokazu Kore-eda. "Sanningen" är den japanske regissörens första film på ett annat språk än japanska. Arkivbild.
Juliette Binoche och Catherine Deneuve på varsin sida om regissören Hirokazu Kore-eda. "Sanningen" är den japanske regissörens första film på ett annat språk än japanska. Arkivbild.Foto: Caludio Onorati

I ”Sanningen” möter vi Catherine Deneuve som filmstjärnan Fabienne, som just har skrivit sina memoarer. Det låter nästan som om skådespelerskan har en del likheter med sin roll?

– Nej, inte alls. Hon ligger så långt från mig som det är möjligt, både som rollfigur och som skådespelerska. Jag har aldrig haft en sådan ansträngd relation till min dotter, säger hon.

Annons

På en tillställning ute på landet konfronteras Fabienne av sin dotter, som menar att mamma nog varit långt från sanningsenlig. Nu ska sanningen fram. Gräl och konfrontationer följer.

Regisserade med hjälp av tolk

”Sanningen” är regisserad av den japanske regissören Hirokazu Kore-eda, som häromåret vann Guldpalmen i Cannes för ”Shoplifters”. Filmen är regissörens första film på ett annat språk än japanska. Han talar inte ett ord franska, vilket innebar att man under inspelningen fick använda sig av en tolk.

– Det blev aldrig ett omedelbart svar på en fråga. Ibland använder franskan och japanska inte samma ord om en sak. Kore-eda är mycket blyg, och det är viktigt att kunna läsa hans ansikte, säger Catherine Deneuve.

Att förstå japansk kultur kan vara ganska svårt överhuvudtaget, berättar skådespelerskan när TT träffar henne i en svit på Hotel Excelsior i Venedig.

– Den är så subtil, och de talar inte om sig själva. Jag har varit i Tokyo flera gånger, men det har alltid varit på jobb så jag har inte haft möjlighet att upptäcka någonting.

"Jag kom för nära karaktärerna"

Vi återkommer till eventuella likheter mellan Catherine Deneuve och Fabienne, men hon fortsätter att neka.

– När jag gör en film som denna blir jag rollfiguren under inspelningen, sedan går jag tillbaka till mitt vanliga liv. Det var skillnad när jag filmade med André Téchiné, då kom jag alldeles för nära rollfigurerna, säger hon.

Dottern i "Sanningen" spelas av Juliette Binoche, som även var den som initierade projektet.

– Jag har länge velat arbeta med Kore-eda. Och att spela dotter till Catherine, det var mycket intressant. Vi har också velat arbeta tillsammans under många år, säger hon.

Juliette Binoche vittnar om att det blir ett visst sus när Catherine Deneuve kommer till en inspelningsplats, men att det går över fort när alla inser att hon är en i gänget.

Allt annat än en diva

Annons

Nej, Catherine Deneuve avskyr att bli behandlad som någonting märkvärdigt. Skådespelerskans vardagsliv i Frankrike är allt annat än en divas.

– Jag går ut med hunden, jag går på bio och på den lokala grönsaksmarknaden. Jag kan göra i princip vad jag vill i Paris. Folk är så upptagna med att titta på det som de ska handla, de lägger inte märke till person som står bredvid, säger hon och fortsätter:

– Jag gör två filmer om året och när jag inte filmar så handlar det om att göra reklam för filmen jag gjorde innan. Och i tiden emellan umgås jag med släkt och vänner. Det finns många prioriteringar i livet, att vara skådespelare är inte en av dem.

Men det måste väl finnas några ställen som den firade skådespelerskan undviker?

– Ja, jag skulle inte visa mig i bikini på en strand i södra Frankrike i augusti, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons