Annons

Inga svenska dödsfall kopplade till e-cigg

Minst fem personer har i USA avlidit i sjukdomsfall som myndigheter kopplar till e-cigaretter. I Sverige finns inga kända dödsfall – men Giftinformationscentralen följer utvecklingen nära.
Hälsa • Publicerad 10 september 2019
I USA har fem personer avlidit i dödsfall som kopplas till e-cigaretter. I Sverige finns inga liknande dödsfall enligt Giftinformationscentralen. Arkivbild.
I USA har fem personer avlidit i dödsfall som kopplas till e-cigaretter. I Sverige finns inga liknande dödsfall enligt Giftinformationscentralen. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

2011 kom de första larmen om förgiftning efter bruk av e-cigaretter i Sverige. Sedan dess har antalet samtal till Giftinformationscentralen ökat väsentligt – i fjol fick verksamheten in 67 stycken om misstänka förgiftningar.

Men enligt verksamheten finns i Sverige inga kända fall kopplade till e-cigaretter likt de uppmärksammade dödsfallen i USA.

Annons

– Vi känner inte till varken dödsfall eller att människor har fått lungproblem av e-cigaretter. Därmed inte sagt att det inte kan finnas, men sannolikheten är stor att vi i så fall skulle veta om det, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på Giftinformationscentralen.

"Försökspersoner"

E-cigaretter har blivit allt mer populära de senaste åren. Samtidigt är okunskapen fortfarande stor – både i Sverige och utomlands. Det menar Josefin Jonsson, chef på enheten för tobaksprevention vid Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet fortfarande väldigt lite om de långsiktiga effekterna eftersom det finns väldigt lite forskning kring ämnet, säger hon och pekar på en omogen marknad för en produkt som slog igenom först för några år sedan.

– Då blir användarna försökspersoner.

I USA har den amerikanska folkhälsomyndigheten startat en utredning där 450 fall av lungåkommor som kan ha utlösts av e-rökning ska granskas.

Många frågetecken

Den amerikanska myndigheten anser – likt Folkhälsomyndigheten i Sverige – att det finns många frågetecken. I synnerhet när det gäller vilka substanser brukare stoppar i e-cigaretterna där flera av fallen som ska granskas misstänks vara kopplade till cannabisanknutna ämnen. I USA betonar man dock att det fortfarande är för tidigt att säga exakt vad sjukdomsfallen beror på.

Josefin Jonsson menar att det finns skäl att som brukare vara orolig över bristen på kunskap om e-cigaretters långsiktiga effekter, men säger också att den svenska marknaden skiljer sig väsentligt från den amerikanska.

– I Sverige och i Europa har vi regleringar på plats för e-cigaretter. I USA har man inte kommit lika långt, där är det mer oreglerad användning.

Skäl för oro

Bland annat finns inom EU bestämmelser kring ålder, mängden nikotin e-cigaretterna får innehålla och ett gemensamt rapporteringssystem som innebär att ett land har skyldighet att rapportera om de får kännedom om en skadlig produkt.

För det är inte bara cannabisfyllda e-cigaretter som är ett potentiellt problem. En annan aspekt är att lagliga e-cigaretter kan vara fyllda med vätska som innehåller en rad andra kemiska ämnen som kan vara skadliga för kroppen.

– Ingen tillverkare vill medvetet förgifta eller skada användarna. Men vi vet inte vilka andra ämnen som finns i vätskorna, säger Josefin Jonsson.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons