Annons

Inga valskrällar väntas i Tadzjikistan

Parlamentsvalet i Tadzjikistan ser inte ut att bjuda på överraskningar. Folkets demokratiska parti har vunnit alla val sedan början av 1990-talet och förväntas fortsätta styra.
Tadzjikistan • Publicerad 1 mars 2020
Presidenten Emomalii Rahmons Folkets demokratiska parti förväntas ta hem segern i söndagens tadzjikiska parlamentsval. Arkivbild.
Presidenten Emomalii Rahmons Folkets demokratiska parti förväntas ta hem segern i söndagens tadzjikiska parlamentsval. Arkivbild.Foto: Gero Breloer/AP/TT

Av de sju partier som ställer upp är endast ett – Socialistpartiet – kritiskt till den auktoritäre presidenten Emomalii Rahmon och dennes Folkets demokratiska parti, som innehar 51 av parlamentets 63 mandat.

Söndagens val är det första i den tidigare sovjetrepublikens historia som hålls utan Islamiska förnyelsepartiets medverkan. Det moderata trosbaserade partiet var tidigare en central oppositionsröst men förbjöds efter valet 2015 efter att det anklagats för att ligga bakom ett kuppförsök.

Annons

Landets valkommission meddelade på söndagen medan röstningen pågick att 75 procent av väljarna lagt sina röster. Gott och väl över de 50 procent som krävs för att valet ska godkännas.

Somliga valde dock sofflocket i protest.

– Jag känner inte att det är nödvändigt att rösta, för alla beslut har redan fattats utan min medverkan, säger 38-årige Faridun Umarov från huvudstaden Dusjanbe.

Ett preliminärt valresultat väntas på måndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons