Ingves: Som att skjuta sig själv i foten
Riksbankschefen tycker att det vore helt fel att avskaffa amorteringskravet i rådande läge med högt inflationstryck. Därom rådde ingen tvekan när han frågades ut i riksdagens finansutskott.
– Det är en farlig signal till resten av världen att vi inte har förmågan att hantera bostadsmarknaden på ett rimligt sätt, säger Ingves.
– Det är helt enkelt helt fel signal vid helt fel tidpunkt.
I ett dåligt scenario skulle konsekvensen kunna bli att räntorna stiger.
– Då blir räntorna ännu högre än vad de annars skulle bli, säger Ingves.
Ingves påpekar att "vi lever farligt redan i dag", och hänvisar bland annat till storleken på den svenska marknaden för bostadsobligationer. Även Finansinspektionen har avrått från att nu skruva i amorteringskravet.
Varnande brittiskt exempel
– Vi ser hur det gick i England, när de försökte upphäva tyngdlagen, säger han med hänvisning till hur starkt finansmarknaden reagerade när den nya brittiska regeringen nyligen presenterade sin expansiva budget.
Samtliga fyra partier som ingår i statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsunderlag ville i valrörelsen antingen helt slopa amorteringskravet eller, som M, pausa det.
Om finanspolitiken skulle bli allt för expansiv nu skulle det kunna motverka Riksbankens försök att pressa ner inflationen genom att strama åt penningpolitiken.
Pressa ner inflation
Vad gäller inflationen, så är den alldeles för hög och därför måste Riksbanken agera, inskärper Stefan Ingves.
– Om vi inte agerar nu skulle det leda till ännu mer kännbara och negativa effekter längre fram, säger Ingves.
– Den urholkar köpkraften – särskilt för dem som har små marginaler. Det gör det svårt för hushåll och företag att planera.
För att dämpa den höga inflationen har Riksbanken höjt styrräntan tre gånger i år och prognosen är att den kommer att behöva höjas ytterligare det närmaste halvåret.
Riksbanken räknar med att nå inflationsmålet igen senast en bit in på 2024. Bedömningen är att inflationen faller snabbt under nästa år.
– Vi kommer att få ner inflationen till målet – det är ett löfte, inte en prognos, säger vice riksbankschef Per Jansson.