Annons
Nyheter

Internetrival fick lift med Space X-raket

Marknaden för satellitinternet växer nu så snabbt att Space X även skickar upp konkurrentens satelliter.
Telekom • Publicerad 10 december 2022
Raketen från Space|X med 40 One Web-satelliter.
Raketen från Space|X med 40 One Web-satelliter.Foto: John Raoux/AP/TT

London-baserade One Web har tidigare förlitat sig på ryska Sojuz-raketer, ett upplägg som sköts i sank av Ukrainakriget. Men i veckan sköt amerikanska Space X upp 40 nya satelliter till One Webs rymdinternetprojekt, via en Falcon-raket från Cape Canaveral i Florida.

One Webs satelliter är jämförbara med tvättmaskiner i storlek och byggs i samarbete med flygplanstillverkaren Airbus. Med det senaste tillskottet ska tjänsten kunna erbjuda bredband i hela USA och hela Europa, samt flera områden i bland annat Sydamerika och Afrika.

Annons

Massimiliano Ladovaz på One Web säger att marknaden "växer exponentiellt", så att det finns plats för alla aktörer.

Space X har sitt eget satellitnät, Starlink, som blivit omtalat just i Ukrainakriget. Satellittjänsterna möjliggör uppkoppling även i områden där mobilnäten slagits ut av krigföring. Abonnemangspriserna är dock fortfarande relativt höga, vilket gör att antalet kunder på mogna marknader som den svenska än så länge är litet.

Både Starlink och One Web lanserades 2019, och byggs fortfarande ut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons