Annons
Nyheter

Invandrade unga tar över alkoholvanor

Föräldrarna försöker hålla emot, men ungdomar med utomeuropeisk bakgrund tar intryck av svensk alkoholkultur. Efter fem år eller mer i Sverige har mer än en fjärdedel börjat dricka alkohol, enligt en studie som gjorts i åtta skånska småkommuner.
Forskning • Publicerad 3 december 2020
"Jag tycker att man kalla det för integration", säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet. Arkivbild.
"Jag tycker att man kalla det för integration", säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet. Arkivbild.Foto: Maja Suslin / TT

– Jag tycker att man kalla det för integration. Det är i alla fall ett slags integration, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

Men han understryker att studien snarare ger en bild av läget i svenska småstäder än i landet som helhet. I mindre städer lever ungdomarna mer integrerat.

Annons

– I de här små kommunerna lever ungdomar med utländsk bakgrund tillsammans med svenskfödda i större utsträckning. Det finns inte några områden där det bara bor människor med invandrarbakgrund, som det kan vara i Malmö till exempel. Det är inte säkert att den här anpassningsprocessen sker på samma sätt i en storstad, säger Björn Johnson till TT.

Forskarna har analyserat enkätsvar från cirka 3 700 elever i årskurs nio under perioden 2016–2019.

Stora skillnader

Ungdomar med svensk bakgrund dricker mest – av dem var det 40 procent som druckit alkohol vid två eller fler tillfällen. Bland niondeklassare som är födda utanför Europa var det bara 12 procent som hade gjort det.

Men det är stor skillnad mellan nyanlända med utomeuropeisk bakgrund och dem som bott i Sverige i fem år eller mer. I den senare gruppen har nästan 27 procent druckit alkohol minst två gånger.

Ungefär likadant ser det ut bland ungdomar som är födda i Sverige, men har utomeuropeiska föräldrar. Bland dem har 33 procent druckit alkohol minst två gånger.

Många invandrarungdomar berättar i undersökningen att deras föräldrar är hårdnackade motståndare till att ungdomar dricker alkohol, det uppger både första och andra generationens invandrarungdomar.

– Det stora flertalet av de här ungdomarna kommer från muslimska länder. Det är säkert det som är förklaringen till föräldrarnas restriktiva inställning, säger Bo Johnson.

Färre dricker

Jämfört med vid millennieskiftet är det mycket färre ungdomar som använder alkohol i dag. Det beror inte på att andra berusningsmedel används, utan snarare ett annat sätt att leva. Unga är mer hemma och umgås via dator eller telefon, konstaterar Björn Johnson.

– Jag tycker att det är utmärkt att man skjuter upp alkoholdebuten. De risker som finns med alkohol handlar både om sådant som man kan göra eller utsättas för, som man inte hade gjort annars, och den långsiktiga risken för alkoholproblem i vuxen ålder, som är större ju tidigare man börjar.

Fakta: Studien

Enkätsvar från 3 743 ungdomar i årskurs nio har analyserats.

De ungdomar som uppgav att de druckit alkohol minst två gånger klassades i studien som alkoholkonsumenter.

Så här stor andel av ungdomarna var alkoholkonsumenter:

Svensk bakgrund: 40 procent

Första generationens invandrare med utomeuropeisk bakgrund: 12 procent

Andra generationens invandrare med utomeuropeisk bakgrund: 33 procent

Undersökningen har gjorts bland ungdomar i åtta skånska kommuner: Hörby, Bjuv, Klippan, Simrishamn, Tomelilla, Skurup, Östra Göinge och Osby.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Drugs: Education, Prevention and Policy

Källa: Malmö universitet

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons