Annons
Nyheter

EU: Irans urananrikning väldigt bekymmersam

Iran • Publicerad 5 januari 2021
Centrifuger i kärnenergianläggningen Natanz. Arkivbild.
Centrifuger i kärnenergianläggningen Natanz. Arkivbild.Foto: Irans atomenergiorganisation/AP/TT

Iran bekräftar nu att landet har börjat anrika uran till 20 procent, något som rapporterades av flera medier i måndags.

– Omkring klockan 19 (på måndagen, 16.30 svensk tid) nådde vi 20 procent, säger Behrouz Kamalavandi, talesperson för Irans atomenergiorganisation, i en intervju med statlig tv.

Annons

Den nya, högre anrikningsgraden är på samma nivå som före kärnenergiavtalet JCPOA från 2015, mellan Iran och FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar samt Tyskland.

EU-kommissionen säger sig vara "väldigt bekymrad".

– Det här agerandet är ett brott mot Irans åtaganden enligt kärnenergiavtalet och kommer att få allvarliga följder. Det är beklagligt, säger talespersonen Peter Stano vid tisdagens pressbriefing, men konstaterar samtidigt att kommissionens ståndpunkt fortfarande är att avtalet är värt att försöka rädda.

Enligt JCPOA får Iran anrika uran till en renhetsgrad om maximalt 3,67 procent. Men under upptrappningen av konflikten med USA – som under president Donald Trump har lämnat avtalet – har landet gradvis skruvat upp anrikningen.

Framställning av kärnvapen kräver dock omkring 90 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons