Annons
Nyheter

Iran: Kvinnor utan slöja ska straffas

Iran • Publicerad 10 januari 2023
En kvinna utan slöja i Irans huvudstad Teheran. Bilden är tagen i lördags.
En kvinna utan slöja i Irans huvudstad Teheran. Bilden är tagen i lördags.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Irans rättsväsende har beordrat polisen att hårt straffa människor som bryter mot landets lagar om att bära hijab, rapporterar det delvis statliga nyhetsorganet Mehr.

Beskedet kommer efter närmare fyra månader av protester runt om i landet efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar. Hon hade gripits för att hennes kläder inte ansågs vara tillräckligt konservativa.

Annons

Sedan protesterna bröt ut i september har kvinnor oftare gått ut utan att bära den obligatoriska slöjan, men sedan årsskiftet har polisen bland annat meddelat att kvinnor måste bära slöja även när de sitter i bilar.

"Domstolar måste döma överträdarna och ge dem böter och andra påföljder som exil, förbud mot att utöva vissa yrken och stänga arbetsplatser", meddelar rättsväsendet, enligt Mehr.

De senaste veckorna har flera kaféer och restauranger stängts av rättsväsendet för att ha serverat kvinnor utan slöjor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons