Annons
Nyheter

Iran sätter in ridande polis mot protesterna

Iran har satt in ridande poliser i huvudstaden Teheran i ett försök att stoppa de protester som pågått i över sju veckor, visar ett videoklipp som har publicerats på nätet och verifierats av nyhetsbyrån AP.
Iran • Publicerad 8 november 2022
De regeringskritiska protesterna fortsätter i Iran. Nu visar videoklipp att ridande polis satts in för att skingra demonstrationerna. Bilden har tagits vid ett tidigare tillfälle av en privatperson och har därefter erhållits av nyhetsbyrån AP. Arkivbild.Foto: AP/TT

På filmen syns poliserna framför en rad iranska flaggor på en stor väg i området Sadeghiyeh i stadens nordvästra delar.

Irans ridande polis grundades 2013. Den har tidigare främst synts vid parader och är en ovanlig syn vid protester.

Annons

De regimkritiska protesterna i Iran bröt ut efter Mahsa Zhina Amini död i häkte den 16 september, tre dagar efter att hon gripits av Irans så kallade moralpolis som ansåg att hon inte bar sin sjal på rätt sätt.

Under protesterna har kvinnor tagit av sig sina slöjor, ropat regimkritiska slagord och konfronterat säkerhetsstyrkor på gatorna, trots att styret har slagit ned hårt mot demonstranterna.

Irans myndigheter benämner protesterna "upplopp" och säkerhetsstyrkor har skjutit direkt på demonstranter med bland annat skarp ammunition, hagel och tårgas. Regeringen har också begränsat tillgången till internet, bland annat har Instagram och Whatsapp blockerats.

Minst 186 människor har dödats av regimens säkerhetsstyrkor sedan de regimkritiska protesterna inleddes, enligt Oslo-baserade Iran Human Rights.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons