Annons
Nyheter

Irans ambassadör kallad till UD efter dödsdom

Iran • Publicerad 14 mars 2023
"UD och Sveriges ambassad i Teheran arbetar nu intensivt med att skapa ytterligare klarhet kring uppgifterna", har utrikesminister Tobias Billström (M) tidigare uppgett i en kommentar. Arkivbild.
"UD och Sveriges ambassad i Teheran arbetar nu intensivt med att skapa ytterligare klarhet kring uppgifterna", har utrikesminister Tobias Billström (M) tidigare uppgett i en kommentar. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska UD kallade i går upp Irans ambassadör för att protestera mot dödsdomen mot svenskiranske Habib Chaab som fastställdes av landets högsta domstol i helgen.

"Regeringen har begärt att dödsstraffet inte ska verkställas samt påmint om EU:s gemensamma hållning, som fördömer all användning av dödsstraffet, varhelst det tillämpas", skriver utrikesdepartementet i en skriftlig kommentar.

Annons

UD har fortsatt begärt konsulärt tillträdde till Chaab.

"Regeringen står sedan länge i kontinuerlig kontakt med företrädare för Iran. I dessa kontakter har vi begärt klarhet i Habib Chaabs situation och vi har upprepat vår begäran att träffa honom", skrev utrikesminister Tobias Billström (M) i en kommentar till TT under söndagen.

Habib Chaab, som både har svenskt och iranskt medborgarskap, försvann under mystiska omständigheter i Turkiet 2020 och har nu dömts till döden för påstådda terrorbrott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons