Annons

IS utropar "provins" i Indien

Indien • Publicerad 11 maj 2019
IS utropar en "provins" i Indiska Kashmir. Arkivbild.
IS utropar en "provins" i Indiska Kashmir. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Terrorgruppen IS utropar en "provins" i indiska Kashmir, efter att en extremist med påstådd koppling till gruppen dödats i en sammandrabbning mellan militanta grupper och säkerhetsstyrkor.

IS uppger också i ett uttalande från jihadisternas propagandaorgan Amaq att gruppen skadat indiska soldater i staden Amshipora.

Annons

Uttalandet ses av analytiker som ett sätt att stärka gruppens ställning efter att den tvingats från sitt territoriella "kalifat" i Irak och Syrien i april.

– Etableringen av en "provins" i ett område där organisationen inte har något som liknar ett faktiskt styre är absurd, men den bör inte avskrivas, säger Rita Katz vid USA-baserade övervakningsorganet Site som följer terrorgrupper via internet.

– Världen kan himla med ögonen åt den här utvecklingen, men för jihadister i de här utsatta regionerna är det här viktiga gester som bidrar till att lägga grunden i ett återuppbyggande av kartan för IS "kalifat".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons