Annons

Isak: "Har väntat på den här dagen"

Han gillar inte vindarna, regnet och kylan – för att inte tala om alla får överallt.
Ändå och likväl:
Färöarna får med tiden en speciell plats när Alexander Isak tittar tillbaka på sin karriär.
Fotboll • Publicerad 6 september 2019
Alexander Isak tackar de svenska supportrarna efter 4–0-segern mot Färöarna.
Alexander Isak tackar de svenska supportrarna efter 4–0-segern mot Färöarna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Isaks avtryck i första tävlingslandskampen från start var snabbt och distinkt. 1–0 och 2–0 kom inom tre minuter.

Det gav Sverige en lätt resa fram till 4–0 i EM-kvalet.

Annons

– Jag kände att jag varit med ett tag och ville spela mer. Jag tänkte att den här matchen kunde vara ett bra tillfälle att få göra sin första start. Och det kändes utmärkt i dag, säger han lågmält.

Förbundskaptenen Janne Andersson sparade inte på berömmet när han fick frågor om Alexander Isak.

– Det är roligt, så klart. Det är jätteroligt att han gör fina mål och hans sätt att agera med någon sorts naturlig pondus. Det är inte ofta i den åldern att man har den pondusen i sitt sätt att röra sig och spela fotboll.

– Med tanke på att det är hans debut från start är det fantastiskt kul.

Ser komplett anfallare

Andersson ser redan nu en komplett anfallare.

– Det är helheten i honom... han är ju inte så jättekraftig, men ändå kraftfull i sitt sätt att röra sig. Han har balans, kontroll på situationerna, på med- och motspelare. Han har ett tekniskt utförande som är väldigt bra. Det finns en helhet hos honom som är väldigt bra.

– Blir han lite bättre på allt, vilket han borde bli sett till hans ålder, kommer det att bli oerhört intressant att följa honom. Han har inga brister som anfallare. Han är klok, förstår och utför instruktionerna.

– Det är mycket med honom som är bra.

Isak hittar dock en del av sitt fotbollsspel som han vill förbättra – och det är huvudspelet. Trots nickmålet mot Färöarna.

Skicka länk på målet

– Tränaren (Imanol Alguacil i Real Sociedad) har sagt att jag måste blir bättre på huvudet. Jag får skicka honom en länk från målet i dag, säger Isak och ler.

Annons

På söndag väntar Norge. En nöt att knäcka för Janne Andersson är hur han gör med Alexander Isak och Robin Quaison.

Emil Forsberg ska rimligen in i laget – och mycket talar för att Marcus Berg är kvar. Offrar han Sebastian Larsson eller någon annan?

– Vi får se framöver. Det är en ganska intressant konkurrenssituation. Vi får se på söndag och innan dess läsa av hur spelarna mår, säger förbundskaptenen.

Försvarar Berg

Berg får fortsatt mycket kritik bland mer eller mindre begåvade hobbyexperter, främst i sociala medier. Ännu en match utan mål minskade inte den tämligen spridda uppfattningen att veteranen gjort sitt i landslaget..

Varken Janne Andersson eller Alexander Isak delar kritiken mot Berg.

– Marcus Berg gör en jättebra match sett utifrån hur vi ska spela fotboll. Tittar man på helheten, gör han en väl genomförd match. Han får gärna göra mål och lyckas hela vägen ut, men det finns många delar man ska uppfylla i ett fotbollslag och Marcus fyller många av dem, säger Andersson.

Alexander Isak:

– Jag och Robin Quaison skulle säkert fungera bra tillsammans, men hur laget tas ut spelar inte så stor roll för mig. Jag koncentrerar mig på mitt jobb. Jag tycker att Marcus är oerhört nyttig för mig. Jag gillar mer att komma ned och hämta boll. Då är det skönt att han en targetspelare som håller laget uppe.

– Han gör ett jättebra jobb för laget.

TT: Avlastar han dig?

– Absolut, det tycker jag.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons