Annons

Hockey-VM i fara: "Väldigt speciell situation"

Ishockey-VM inleds den 8 maj i Schweiz.
Om inte coronaviruset sätter stopp.
Ishockey • Publicerad 2 mars 2020
Får Tre Kronor spela VM i Schweiz i maj? Eller sätter coronaviruset stopp för mästerskapet? Arkivbild.
Får Tre Kronor spela VM i Schweiz i maj? Eller sätter coronaviruset stopp för mästerskapet? Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
"Jag känner ingen oro", säger Tre Kronors nye förbundskapten Johan Garpenlöv angående att coronaviruset kan få konsekvenser för ishockey-VM i maj. Arkivbild.
"Jag känner ingen oro", säger Tre Kronors nye förbundskapten Johan Garpenlöv angående att coronaviruset kan få konsekvenser för ishockey-VM i maj. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Oron för coronavirusets spridning stoppar mängder av idrottsevenemang världen över. Nu kan även ishockey-VM i Schweiz vara i fara.

– Vi har tät kontakt med arrangören för att analysera situationen. Vi väntar till den 15 mars för att se hur den här pandemin utvecklas, efter det kanske vi kan säga mer, säger Internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande René Fasel till den schweiziska tidningen Blick.

Annons

– Förbundets medicinska kommission träffas just nu i Budapest, och de kommer troligen att i ett första steg besluta att alla internationella turneringar i mars, samt alla U18-turneringar ställs in, fortsätter han.

Det innebär i sådana fall att U18-VM, som enlig plan avgörs i USA 16-26 april, skulle ställas in.

– Det är tråkigt för de som planerar för att spela ett VM, men det här är ingenting som vi eller någon kan kontrollera. Vi rättar oss efter de beslut som tas, säger Johan Garpenlöv som tillträdde som ny förbundskapten för Tre Kronor förra året.

"Beredda att agera"

Än så länge är han inte orolig för att hans första mästerskap som huvudansvarig i det svenska båset ska gå om intet.

– Jag känner ingen oro, på det sättet. Jag läser tidningen och ser på nyheterna att saker ställs in, men vi planerar för ett VM och gör det jobb vi ska tills någon säger något annat, säger Garpenlöv.

TT: Kan det bli extra svårt att övertala NHL-spelare att ställa upp i år med tanke på coronaviruset?

– Jättesvår fråga att svara på. Den måste nog ställas till spelarna i så fall. Jättesvårt, det känns som att VM är ganska långt fram också, så det får de själva svara på.

René Fasel säger att det måste fattas ett politiskt beslut för att ställa in VM i Schweiz på grund av medicinska skäl, "inte minst på grund av ekonomiska och försäkringsfrågor".

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tagit del av Fasels uttalanden.

– Det är en väldigt speciell situation.

Annons

– Vi är beredda att hantera eller agera om det uppkommer någon situation framöver, men det är svårt att sia om vart den här frågan tar vägen, säger han.

"Stor respekt för frågan"

TT: Räknar du kallt med att VM i Schweiz blir av?

– Det är varken min eller hockeyförbundets expertområde, vi har som ansvar att följa ansvariga myndigheters rekommendationer och riktlinjer. Men naturligtvis hoppas jag på en riktig hockeyfest i Schweiz till våren, säger Anders Larsson.

Enligt René Fasel är det inget alternativ att låta VM avgöras inför tomma läktare, precis som schweiziska ligan gjort de senaste omgångarna.

Även Anders Larsson är tveksam.

– Det är svårt att spekulera om sådana saker men för mig och alla fans är jag övertygad om att VM till stor del handlar om atmosfären och hela inramningen. Det skulle ju vara något helt annat än ett vanligt VM i så fall. Men vi får se hur utvecklingen går och vad berörda myndigheter och expertis kommer fram till. Det är trots allt drygt två månader kvar till nedsläpp.

VM spelas 8–24 maj i Zürich och Lausanne i Schweiz.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons