Annons

Island favorit i Eurovision Song Contest

Folktronica, isländsk funk, John Lundvik, Jimmy Jansson och mängder av ballader.
Det möter The Mamas i Eurovision Song Contest i Rotterdam.
Eurovision Song Contest • Publicerad 8 mars 2020
Artisten Ulrikke Brandstorp tävlar med låten "Attention" i Eurovision Song Contest. Arkivbild.
Artisten Ulrikke Brandstorp tävlar med låten "Attention" i Eurovision Song Contest. Arkivbild.Foto: Tore Meek
The Mamas kommer bland annat tävla mot John Lundvik i Eurovision Song Contest – eftersom han har skrivit Frankrikes bidrag.
The Mamas kommer bland annat tävla mot John Lundvik i Eurovision Song Contest – eftersom han har skrivit Frankrikes bidrag.Foto: Jonas Ekströmer/TT
John Lundvik har skrivit Frankrikes bidrag "The best in me" tillsammans med Thomas G:son och Peter Boström.
John Lundvik har skrivit Frankrikes bidrag "The best in me" tillsammans med Thomas G:son och Peter Boström.Foto: Jessica Gow/TT

Som vanligt kryllar det av svenskar även utanför den blågula delegationen i Eurovision Song Contest. Till exempel Måns Zelmerlöw, som har suttit med i den australienska juryn och Martin Österdahl, som har tagit över som chef för hela tävlingen.

Bland låtskrivarna till det franska bidraget "The best in me" återfinns inga mindre än Sveriges tidigare vinnare John Lundvik och "Euphoria"-låtskrivarna Thomas G:son och Peter Boström. Det är den franska artisten Tom Leeb som framför låten, delvis på franska, delvis på engelska, i en lugnare tappning.

Annons

I Danmark blev det Ben & Tan som vann med låten "Yes", som är skriven av svenskarna Linnea Deb och Jimmy Jansson.

Island och Litauen favoriter

Förra året tog Nederländernas Duncan Laurence hem hela kalaset med den stillsamma "Arcade" – och även i år finns det gott om låtar för dem som gillar lugnare takter.

En av dem står norska Ulrikke Brandstorp för, som vann med bidraget "Attention" i den norska motsvarigheten till Melodifestivalen efter ett röstningskaos. Värdlandet Nederländerna levererar även i år en låt av det lugnare slaget, Jenangu Macrooys "Grow". Rumäniens Roxen sjunger en riktig hjärtekrossballad, "Alcohol you" och Italiens Diodato framför balladen "Fai rumore", som vanligt på italienska.

En av de hittills största favoriterna i Eurovision är Island – som aldrig tidigare har vunnit musiktävlingen. Nu skickar de Dadi & Gagnamagnid och låten "Think about you", en funkig 80-talsinspirerad historia där gruppen uppträder med egenkonstruerade instrument, en fläkt och pastellfärgade tröjor.

Den andra stora favoriten är Litauens The Roop med låten "On fire". Här väntar en upptempolåt och många speciella danssteg med viralpotential.

Välproducerad pop

Australien har sedan debuten i tävlingen 2015 skickat många unika nummer – den här gången uppträder Montaigne med "Don't break me". I den australienska uttagningen var sångerskan klädd som om hon inspirerats av Inga Borgs barnboksfigur Plupp med spretigt blått hår och rosiga kinder.

Tyskland placerar sig i år i kategorin välproducerad radiopop med artisten Ben Dolic. I musikvideon till bidraget syns han dansa på en nattklubb – en plats som låten mycket väl kan hamna på när musiktävlingen är över.

Ett annat land som enligt oddsen ser ut att vara med och slåss i toppen är Ryssland och ravebandet Little Big – men än så länge är inte låten släppt.

Ukraina är tillbaka i Eurovision Song Contest och står nu för ett av tävlingens lite mer unika nummer. Go_A levererar i låten "Solovey" en kombination av folkmusik och elektronisk musik på ukrainska.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons