Annons
Nyheter

Minst tio döda i israeliska attacker i Gaza

Minst tio personer, varav ett barn, har dödats i israeliska flyganfall mot Gazaremsan, uppger det palestinska hälsodepartementet. Som svar på attackerna, som riktats mot gruppen Islamiska jihad, har raketer avfyrats mot Israel.
Mellanöstern • Publicerad 5 augusti 2022
Stigande rök från en byggnad i Gaza.
Stigande rök från en byggnad i Gaza.Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Den israeliska militären bedömer att runt 15 "fientliga stridande" dödats i attackerna i Gazaremsan, som enligt arméns talesman inte är avslutade. Anfallen beskrivs som en "förebyggande attack" mot högt uppsatta inom den militanta gruppen Islamiska jihad. Enligt Islamiska jihad är en av de som dödats en hög befälhavare inom gruppen.

"Den israeliska regeringen kommer inte att tillåta terrororganisationer i Gazaremsan att sätta agendan i området och hota medborgarna i staten Israel", säger Israels premiärminister Yair Lapid enligt ett uttalande.

Motverka "omedelbart hot"

Annons

I ett tv-sänt tal säger premiärministern att anfallet hade hög precision, och genomfördes för att motverka ett "omedelbart hot".

Minst 40 personer har skadats i attackerna, som enligt säkerhetskällor i den palestinska enklaven sker i flera delar av territoriet. Enligt vittnesmål från staden Gaza har en explosion hörts, och det kommer rök från ett höghus.

Islamiska jihad hävdar att gruppen avfyrat fler än 100 raketer mot Israel, som ett "första svar" på attackerna. Beskjutningen har utlöst varningssirener i Israel, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter.

Gränsövergångar stängda

Flyganfallen kommer fyra dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza och begränsat hur civila israeler som bor nära gränsen kan röra sig, med hänvisning till säkerhetsproblem.

Åtgärderna vidtogs efter att två högt uppsatta medlemmar av Islamiska jihad greps på den ockuperade Västbanken i måndags. Gruppen har en stark närvaro i Gaza.

Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas politiska gren. Runt två miljoner människor bor i området.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons