Annons
Nyheter

Israel: Militären har dragit sig tillbaka

Israelisk militär uppger att soldater har dragit sig tillbaka från Västbanken och att de har avslutat den två dagar långa storskaliga räden.
– Insatsen är officiellt över och soldaterna har lämnat Jeninområdet, säger en militär talesperson på onsdagsmorgonen.
Mellanöstern • Publicerad 5 juli 2023
Fem raketer ska enligt Israel ha avfyrats från Gaza mot israeliskt territorium. Arkivbild.
Fem raketer ska enligt Israel ha avfyrats från Gaza mot israeliskt territorium. Arkivbild.Foto: Adel Hana/AP/TT

Stora skador har tillfogats militanta grupper i flyktinglägret i Jenin i insatsen som bland annat omfattade en rad flyganfall och hundratals soldater på marken. Tillbakadragandet av israeliska soldater började sent på tisdagen, men sporadiska strider ska ha fortsatt i delar av lägret, vilket försenade återtåget, enligt uppgifterna.

Strax efter midnatt meddelade boende i lägret att militären hade lämnat området och att människor börjat gå ut igen. Inledningsvis fanns ingen bekräftelse från militären.

Annons

Israels två dagar långa räd har krävt minst 14 liv, varav 13 palestinier och en israelisk soldat. Över 100 människor har skadats.

Uppgifter: Anläggning träffad

Vid fyratiden på onsdagsmorgonen meddelade Israels militär att man attackerat mål i Gaza som ett svar på fem raketer som tidigare på natten avfyrades därifrån mot Israel. De fem raketerna ska enligt militären ha stoppats av landets luftvärn. Ingen palestinsk grupp har ännu tagit på sig beskjutningen.

Palestinska säkerhetskällor uppgav att en militäranläggning i norra Gaza tillhörande Hamas hade träffats, men att ingen skadats.

Minst 14 döda

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade att räden i Jenin inte var en engångshändelse.

– Vi kommer att fortsätta så länge det behövs för att stoppa terrorismen, sade Netanyahu vid ett besök i utkanten av Jenin på tisdagen.

Militären säger sig under räden ha beslagtagit vapen och sprängämnen och förstört tunnlar och kommandoposteringar. Enligt israeliska medier har minst 120 misstänkta militanta palestinier gripits sedan räden inleddes tidigt på måndagen.

Runt 4 000 palestinier har flytt från det stora flyktinglägret i staden, uppgav stadens borgmästare Nidal al-Obeidi på måndagen. De ska ha sökt skydd hos släktingar och i skyddsrum.

Enligt invånare finns varken vatten eller elektricitet i lägret och på tisdagen höll många butiker stängda och mycket få människor syns ute på gatorna.

Fakta: Jenins flyktingläger

Flyktinglägret i Jenin ligger i staden med samma namn och inrättades 1953 för att hysa palestinier som flytt eller fördrevs i samband med kriget 1948-1949.

Det är det nordligaste av de 19 flyktingläger som finns på Västbanken, och även ett av de fattigaste och mest överbefolkade.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA skriver på sin hemsida att lägret har 14 000 invånare, medan uppgifter från borgmästaren i Jenin talar om 18 000. Lägrets yta är 0,42 kvadratkilometer.

Lägret spelade en viktig roll under den andra palestinska intifadan 2002. Under upproret ockuperade Israels militär lägret efter tio dagars hårda strider då över 400 hus förstördes. 52 palestinier och 23 israeliska soldater dödades.

Under de senaste 18 månaderna har säkerhetsläget i lägret försämrats och förtroendet för Palestinska myndigheten minskat. Lägret beskrivs som ett fäste för militanta motståndsgrupper.

Källa: AFP, UNRWA

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons