Annons

Pressad Netanyahu säkrar greppet om partiet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går stärkt ur ledarvalet i Likudpartiet.
Den tydliga segern ger tillfälligt andrum åt Netanyahu – som står inför ett svårt nyval och flera korruptionsåtal.
Israel • Publicerad 27 december 2019
En kampanjaffisch för Benjamin Netanyahu i staden Hadera.
En kampanjaffisch för Benjamin Netanyahu i staden Hadera.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Premiärministern satsade hårt på att eliminera hotet från utmanaren Gideon Saar. Under slutspurten höll han flera kampanjmöten varje dag, i olika delar av landet.

Och det var med tydlig lättnad och triumf han kunde utropa sin seger på fredagen.

Annons

"En enorm seger! Jag tackar Likuds medlemmar för deras förtroende, stöd och kärlek", twittrar premiärministern.

"Med Guds och er hjälp kommer jag att leda Likud till en storseger i det kommande valet så att vi kan fortsätta styra Israel mot makalösa framsteg", tillägger han.

Rättar in sig

De flesta bedömare hade räknat med att Netanyahu skulle vinna mot Saar. Men den stora marginalen – 72,5 procent av rösterna för premiärministern mot blott 27,5 för utmanaren – innebär att han nu stärker sin position inom partiet.

Saar, tidigare inrikesminister och betraktad som stående till höger om premiärministern, argumenterade för ett ledarbyte med hänvisning till Netanyahus oförmåga att vinna en regeringsduglig majoritet i de två val som hållits i år.

Men han rättade snabbt in sig i ledet efter förlusten.

"Både jag och mina kollegor kommer att stå bakom (Netanyahu) under kampanjen för Likuds framgång", twittrar Saar.

Han lanserade sin kampanj om Likud-ledarskapet i november, kort efter att riksåklagaren Avichai Mandelblit meddelat att Netanyahu åtalas för bedrägeri, bestickning och trolöshet mot huvudman. Den 70-åriga premiärministern nekar till anklagelserna och har lånat begreppet "häxjakt" från sin allierade i USA, president Donald Trump, för att beskriva processen.

Politiskt dödläge

Enligt israelisk lag är han inte tvungen att avgå efter att åtal har väckts, bara om han döms och domen vunnit laga kraft.

På tisdag väntar dock högsta domstolen ta upp frågan om huruvida en premiärminister som åtalats är lämplig som regeringsbildare.

Åtalet kommer i ett politiskt dödläge sedan varken Netanyahu eller hans politiska huvudmotståndare Benny Gantz lyckades samla majoritet för att bilda regering efter valen i mars och september.

Annons

Det innebär att de israeliska väljarna nu tvingas gå till valurnorna en tredje gång, i mars 2020.

Även där riskerar det att bli dött lopp, enligt opinionsmätningarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons