Annons
Nyheter

Israel vill utveckla turism på ockuperad mark

Mellanöstern • Publicerad 1 januari 2023
Vy över bosättningen Efrat på den ockuperade Västbanken. Arkivbild.
Vy över bosättningen Efrat på den ockuperade Västbanken. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Israels nytillträdde turistminister Haim Katz lovar att satsa på att utveckla resenäringen på den ockuperade Västbanken, som han kallar "vårt lokala Toscana".

– Vi kommer att investera i områden som kanske inte har fått tillräckligt stöd hittills, säger Katz.

Annons

Västbanken är ockuperad av Israel sedan 1967. Sedan dess har bosättningar som hyser runt 500 000 israeler byggts. Bosättningarna betraktas som illegala av det internationella samfundet, men den ultranationalistiska bosättarrörelsen har stark representation i Israels nya regering.

Redan nu finns vandrarhem och vingårdar – därav liknelsen med italienska Toscana – på de ockuperade områdena. Turistnäringen är dock kontroversiell.

Den 31 december begärde FN:s generalsförsamling att Internationella domstolen i Haag ska yttra sig om huruvida Israels ockupation av palestinska områden bör få juridiska konsekvenser.

Israels nygamla premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat generalförsamlingens beslut "skamligt".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons