Annons
Nyheter

It-angrepp på Öland – kommundata kopierad

Mörbylånga kommun på Öland saknar tillgång till internet och e-post efter någon form av it-attack under måndagskvällen, som även drabbade grannkommunen Borgholm.
Samhälle • Publicerad 13 december 2022
Ett yttre angrepp mot it-systemen i Borgholm och Mörbylånga har konstaterats. Arkivbild.
Ett yttre angrepp mot it-systemen i Borgholm och Mörbylånga har konstaterats. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Vid 20-tiden på kvällen upptäcktes att stora mängder data kopierades från it-systemen i båda kommunerna. Motdraget blev att stänga ner servrarna för att minimera skadan.

Borgholms hemsida fungerar under förmiddagen, men inte Mörbylångas. Det går att ringa båda kommunerna, men svarstiderna kan vara längre än vanligt.

Annons

Den kommunala verksamheten är starkt påverkad, men inte lamslagen, enligt kommunchefen Ann Willsund i Mörbylånga.

– Verksamheterna löper på på ett bra sätt. Vi har gått över till en manuell hantering i de delar där it-systemen inte fungerar, säger hon till TT.

Även i Borgholm bedöms den samhällsviktiga verksamheten fungera, uppger kommunchefen där i ett pressmeddelande.

Kommunerna har i förväg planerat för hur man ska kunna jobba under störningar.

– Vi är tacksamma för att vi har jobbat med den frågan innan, säger Ann Willsund.

Det är oklart vem som ligger bakom intrånget och kommunerna har kopplat in ett externt företag som ska utreda hur intrånget gått till och vilken data som har kopierats. Bedömningen är att det kan ta några dagar innan allting fungerar normalt igen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons