Annons
Nyheter

Italien pressas släppa migranter i land

Italien • Publicerad 4 november 2022
Migranter ombord på räddningsfartyget Ocean Viking den 1 november.
Migranter ombord på räddningsfartyget Ocean Viking den 1 november.Foto: Vincenzo Circosta/AP/TT

Frankrike och Tyskland ber Italiens nya högerregering att garantera att 1 000 migranter som räddats till havs av hjälporganisationer får komma i land. Vissa av dem har varit fast ute till havs i över två veckor.

Hjälporganisationerna som tar hand om migranterna på tre olika fartyg, har slagit larm om försämrade förhållanden ombord.

Annons

Italiens nya inrikesminister Matteo Piantedosi hävdar att hjälporganisationerna bröt mot regler genom att inte koordinera insatserna, vilket ger Italien rätt att stänga hamnarna. Nuvarande infrastrukturministern Matteo Salvini är känd för sin negativa inställning till hjälporganisationer från sin tid som inrikesminister i landet.

Samtidigt släpper italienska myndigheter i land migranter som räddats av italienska patrullbåtar. Bland dem är 456 människor som fick gå i land i Kalabrien under torsdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons