Annons

Italien tar inte emot räddade migranter

Medelhavet • Publicerad 10 maj 2019
Fartyget Mare Jonio, i mitten, flankerad av Italiens kustbevakning och polisbåtar utanför Italien, vid ett annat tillfälle i mars. Arkivbild.
Fartyget Mare Jonio, i mitten, flankerad av Italiens kustbevakning och polisbåtar utanför Italien, vid ett annat tillfälle i mars. Arkivbild.Foto: Elio Desiderio/AP/TT

Fartyg från den italienska flottan plockade i torsdags upp 36 migranter som befann sig i livsfara på en båt i Medelhavet. På kvällen genomfördes senare en liknande aktion, då det italienska räddningsfartyget Mare Jonio, som chartras av välgörenhetsorganisationen Mediterranea, räddade 29 människor i nöd utanför Libyen.

De 36 migranter som räddades av den italienska flottan ska nu få komma i land i Italien efter en uppgörelse inom EU om att hjälpa till att ta emot dem. De 29 människor som räddades av Mare Jonio, däribland en ettårig flicka, får däremot inte komma i land.

Annons

– För dem kommer hamnen fortsatt vara stängd, säger Italiens vice premiärminister Matteo Salvini.

Uttalandet går i linje med regeringens nya hårda linje mot migration. Matteo Salvini undertecknade förra månaden ett nytt direktiv som förbjuder välgörenhetsfartyg från att rädda migranter utanför Libyen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons