Annons

Italienare förbereds på långvarig nedstängning

Trots tecken på en ljusning i virushärjade Italien kommer landet att fortsätta vara nedstängt ett bra tag till, klargör regeringen.
I bästa fall kan utegångsförbudet hävas till i sommar.
Italien • Publicerad 30 mars 2020
En man går längs en folktom gata i Rom. I bakgrunden skymtar Colosseum.
En man går längs en folktom gata i Rom. I bakgrunden skymtar Colosseum.Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

– Vi befinner oss mitt i en pandemi, säger hälsominister Roberto Speranza.

– Det vore ett misstag att sänka garden.

Annons

Förra dygnet noterades 756 döda i Italien, en minskning för andra dagen i rad. Totalt har 10 799 människor mist livet i landet efter att smittats av det nya coronaviruset.

Men även om antalet döda skulle fortsätta minska är det alldeles för tidigt att lätta på de restriktioner som bland annat innebär utegångsförbud med få undantag och att stora delar av landets produktion är nedstängd.

– Vi utkämpar en lång strid, säger regeringens medicinske rådgivare Luca Richeldi.

– Genom vårt beteende räddar vi liv.

Måste ske gradvis

Åtgärderna – som för bara några veckor sedan skulle betraktats som otänkbara i en liberal demokrati – gäller i nuläget fram till den 3 april, men regeringen gör klart att de kommer att förlängas. Hur länge väntas man bestämma under de kommande dagarna.

Och när läget väl ser tillräckligt ljust ut kommer man enbart att lyfta dem gradvis.

– Vi vill alla återgå till det normala. Men vi kommer att behöva göra det genom att sätta på en strömbrytare i taget, säger regionminister Francesco Boccia till tv-kanalen Sky TG24.

Premiärminister Guiseppe Conte har tidigare antytt att han hoppas kunna lyfta de flesta restriktioner till i juni. Det rådande hälsonödläget, som gett regeringen befogenhet att så kraftigt kringskära ekonomin och medborgarnas friheter, gäller dock till den 31 juli och kan förlängas om det skulle anses nödvändigt.

Plundring

Frågan är hur länge landet klarar en nedstängning.

Påfrestningarna på samhället är redan stora, vilket visat sig med särskild tydlighet i Sicilien där beväpnad polis ställts ut att bevaka matbutiker efter uppgifter om att människor som inte längre har råd med livsmedel börjat plundra affärer. Conte försökte lugna de värst drabbade i ett tv-tal i lördags, då han utlovade ett nytt riktat stöd i form av matkuponger som väntas kosta staten 400 miljoner euro.

Annons

– Vi vet att många lider men staten finns där (för er), sade Conte.

Italiens ekonomi riskerar att krympa rejält i år på grund av nedstängningen. Regeringens första räddningspaket på 25 miljarder euro kan komma att behöva fyrdubblas, säger biträdande finansminister Laura Castelli.

– Enligt min mening kommer minst 100 miljarder (euro) att krävas, säger hon till tidningen La Stampa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons