Annons

Italienska räntor rekordlåga

Förhoppningar om en lösning på regeringskrisen i Italien trycker ned landets räntor till rekordlåga nivåer.
Ekonomi • Publicerad 3 september 2019
Nicola Zingaretti, partisekreterare i EU-vänliga Demokratiska partiet i Italien, har förhandlat fram en uppgörelse om att bilda en koalitionsregering med populistiska Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio.
Nicola Zingaretti, partisekreterare i EU-vänliga Demokratiska partiet i Italien, har förhandlat fram en uppgörelse om att bilda en koalitionsregering med populistiska Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio.Foto: Fabio Frustaci Ansa/AP/TT

Marknaden räknar med att populistiska Femstjärnerörelsens medlemmar ska godkänna en koalitionsregering med EU-vänliga Demokratiska partiet (PD) sedan enkäter antyder att det verkar finnas en knapp majoritet bland medlemmarna bakom förslaget.

Inför den avgörande omröstningen har Femstjärnerörelsen och PD lagt fram ett gemensamt 21-punktsprogram för en koalitionsregering med sikte på ett stimulanspaket som inte äventyrar statsfinanserna.

Annons

Räntan på Italiens tioåriga statsobligationer faller till 0,90 procent, en historisk låg nivå. Det kan jämföras med räntenivåer på uppåt 3,70 procent hösten 2018 och räntenivåer på drygt 7 procent när eurokrisen rasade som värst 2011.

Tysklands tioårsränta faller också ned mot nya bottenrekord på minus 0,72 procent, bland annat som ett resultat av att investerare undviker brittiska tillgångar till följd av de ökade riskerna för brexit utan avtal i slutet av oktober.

Räntegapet mellan Tyskland och Italien på 1,62 procent kan ses som en riskpremie som Italien trots allt måste betala på grund av att marknaden trots allt ser det som mer riskfyllt att låna ut till skuldtyngda Italien jämfört med att låna till Tyskland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons