Annons
Nyheter

Ivo: Förebyggande arbete kräver mer pengar

Vård • Publicerad 7 januari 2023
Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Högre anslag, skärpta regler och utökade befogenheter. Det är vad Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser behövs för att förbättra sitt förebyggande arbete, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ivo har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på hur den förebyggande tillsynen kan utvecklas, vilka nu har lämnats.

Annons

För att motverka systematiska kompetensbrister inom vård och omsorg samt för att förhindra oseriösa aktörers välfärdsbrottslighet föreslår Ivo följande åtgärder:

Först och främst vill myndigheten se en permanent höjning av det årliga anslaget i storleksordningen fem procent. Den vill även att reglerna skärps för att "säkerställa ett korrekt informationsutbyte mellan myndigheter i syfte att förbättra datakvaliteten".

Dessutom vill myndigheten få utökade befogenheter för att motverka oseriösa aktörer. Bland annat vill man att regeringen överväger en framtida tillståndsplikt för tandvård.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons