Annons
Nyheter

Ivo misstänker: Läkare förfalskade covid-intyg

Brott • Publicerad 15 augusti 2022
Ivo misstänker att en läkare i Stockholm har förfalskat covid-intyg vid flera tillfällen. Arkivbild.
Ivo misstänker att en läkare i Stockholm har förfalskat covid-intyg vid flera tillfällen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En läkare i Stockholm misstänks att vid flera tillfällen ha förfalskat covid-provsvar och sedan utfärdat felaktiga reseintyg, vilket framgår av en åtalsanmälan som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), har skickat till åklagaren, skriver Läkartidningen.

Myndigheten anser att läkaren är skäligen misstänkt för förfalskningarna efter att de fått uppgifter om att han förfalskat intyg vid flera tillfällen.

Annons

Redan 2020 ska läkaren ha varnats av sin arbetsgivare efter att en annan läkare hos samma vårdgivare uppmärksammat att negativa intyg utfärdats innan provsvaren kommit från labbet.

Läkaren nekar till att han har utfärdat falska covid-intyg. Ivo gör dock bedömningen att uppgifterna är trovärdiga och anser att läkaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten. Enligt Läkartidningen skriver också myndigheten att läkaren skulle kunna ha gjort sig skyldig till en rad brott som spridande av smitta, bedrägeri och osant intygande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons