Annons
Nyheter

Ivo riktar skarp kritik mot Varbergs sjukhus

Hallands sjukhus Varberg är inte säkert för patienterna. De riskerar att drabbas av allvarliga vårdskador, konstaterar Ivo som riktar kritik mot sjukhuset.
Vård • Publicerad 1 december 2022
Hallands sjukhus Varberg får kritik av IVO. Arkivbild.
Hallands sjukhus Varberg får kritik av IVO. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Sjukhuset är det senaste i raden att få kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Tidigare har bland annat Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Centralsjukhuset i Karlstad fått motta klander från myndigheten.

Kritiken handlar om att patienter vårdas på platser som inte är patientsäkra och att patienter inte alltid får sina behov av tillsyn, omvårdnad, läkemedel och nutrition tillgodosedda.

Annons

"Ivo bedömer att vårdgivaren inte leder, planerar och kontrollerar verksamheten så att kravet på god vård upprätthålls", står det i beslutet.

Vårdplatser saknas, framför allt på akutmottagningen, vilket leder till överbeläggningar på andra vårdavdelningar. Patienter riskerar också att drabbas av allvarliga vårdskador när personalen på den avdelning som tar emot dem kanske inte har rätt kompetens. I intervjuer med sjukhuspersonal framkom att patienter sällan ges omvårdnad, läkemedel och näring i rimlig tid.

Bristen på vårdplatser beror framför allt på personalbrist, enligt Ivo.

Sjukhuset har nu fram till den 31 januari på sig att redovisa hur det ska komma tillrätta med bristerna. Annars kan Ivo fatta beslut om vilka åtgärder som ska göras.

Myndigheten har granskat Hallands sjukhus Varberg sedan december 2021 och har särskilt tittat på vårdplatser och bemanning. Intensivvård och förlossning ingår inte i granskningen.

Fakta: Ivo-granskningen

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inledde i januari i år en tillsyn av sjukhusvården i samtliga regioner, med ett särskilt fokus på bemanning och antalet vårdplatser.

En rad av de granskade sjukhusen har redan fått sina tillsynsbeslut och får hård kritik.

I tillsynsbesluten konstaterar Ivo att platsbristen på akutmottagningarna "medför risk för vårdskador och allvarliga vårdskador" och att flera sådana skador redan inträffat.

Sammantaget gör det att vårdgivarna, det vill säga regionerna, inte följer kraven på god vård enligt hälso- och sjukvårdslagen, anser Ivo.

Ivo kräver att vårdgivarna ska återkomma med ett svar på hur de ser på bristerna och vilka åtgärder som vidtagits eller planeras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons