Annons
Nyheter

Jack Ma förlorar kontrollen över Ant Group

En av Kinas mäktigaste affärsmän, Alibabas grundare Jack Ma, lämnar ifrån sig makten i ett av sina storbolag.
En börsintroduktion av bolaget, Ant Group, stoppas av myndigheter i Kina.
Ekonomi • Publicerad 7 januari 2023
Jack Ma (mitten) är värd för en bröllopsceremoni för Alibabaanställda 2019. Då var han styrelseordförande för Alibaba Group.
Jack Ma (mitten) är värd för en bröllopsceremoni för Alibabaanställda 2019. Då var han styrelseordförande för Alibaba Group.Foto: Chinatopix via AP/TT

Den kinesiske miljardären Jack Ma kommer efter en omstrukturering inte längre att kontrollera det kinesiska jätteföretaget Ant Group som bland annat erbjuder tekniktjänster till finanssektorn.

"Ingen aktieägare, ensam eller tillsammans med andra, kommer efter omstruktureringen att ha kontroll över Ant Group" meddelar företaget i ett uttalande utan att nämna om yttre påtryckningar förekommit.

Annons

Förändringen görs enligt företaget för att säkra "stabiliteten i företagsstrukturen och hållbarheten i vår långsiktiga utveckling".

Kontrollerade Ant Group

Enligt uttalandet har Jack Ma indirekt hittills haft kontroll över 53,5 procent av Ant Groups aktier, som dessutom haft kopplingar till näthandelsbolaget Alibaba Group.

Regimen i Kina har länge velat koppla ett hårdare grepp om stora teknikföretag i allmänhet och möjligen Jack Mas bolag i synnerhet.

Han var dessutom en av de globala pionjärerna inom näthandeln, och som grundare till bolaget Alibaba blev han en ledande person inom Kina.

Försvann spårlöst

För två år sedan försvann plötsligt den vanligtvis mycket publike offentlige Ma från offentligheten i två och en halv månad. Han hade då offentligt uttryckt kritik över kinesiska myndigheter.

I samband med beskedet om ägarförändring i Ant Group stoppade kinesiska myndigheter en börsintroduktion av bolaget som skulle ha genomförts de närmaste dagarna. Omkring 32 miljarder kronor hade redan garanterats inför den uppmärksammade introduktionen på börsen.

Redan 2020 planerades för en börsintroduktion av jätten Ant Group, men den drogs tillbaka i sista stund.

Jack Ma lämnade posten som styrelseordförande i Alibaba Group hösten 2019.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons