Annons

"Jag blir hellre sjuk i Italien än i Sverige"

Coronaviruset är det enda folk pratar om, enligt svenska Anna Brännström som bor i Milano. Men hon har fullt förtroende för hur Italien hanterar utbrottet.
Italien • Publicerad 4 mars 2020
Anna Brännström arbetar som lärare i svenska och har bott i Milano i 20 år.
Anna Brännström arbetar som lärare i svenska och har bott i Milano i 20 år.Foto: Privat
I korridorerna på universitetet i Milano är det vanligtvis fullt med studenter. Men sedan virusutbrottet är universitetet stängt för studenter.
I korridorerna på universitetet i Milano är det vanligtvis fullt med studenter. Men sedan virusutbrottet är universitetet stängt för studenter.Foto: Privat

Universitetet i Milano stängde redan förra veckan, och under onsdagen kom beskedet att skolor och universitet i hela Italien ska hållas stängda fram till den 15 mars. Det leder till en del problem för Anna Brännström, som arbetat som svensklärare på universitetet sedan 2002.

– Det fungerar att bedriva undervisning på distans men man får vara kreativ. Bredbandet är inte så utbyggt så vi har inte möjligheten att ha lektioner på nätet. Med en klass tittar vi på tv-serien "Rapport från 2050" och diskuterar kring den, och med en annan lägger vi upp lektionerna utifrån en bok, säger Anna Brännström.

Annons

Hon har bott i Italien i 20 år, och bor drygt en mil från gränsen till ett område som är satt i karantän.

– Viruset är det enda folk pratar om, speciellt i den här regionen. Oerhört många pendlar till Milano och de fullpackade tågen på morgonen gör det svårt att skydda sig, säger Anna Brännström.

Kan bli vårdkris

Myndigheterna har vidtagit flera åtgärder för att hantera utbrottet, bland annat genom att stänga offentlig verksamhet.

– Det var ett bra beslut som också gjorde att företag tänkte till och lät sina anställda jobba hemifrån. Vi får hoppas att inte många fler blir sjuka, då kan det bli kris inom vården, säger Anna Brännström.

TT: Hur väl rustad är sjukvården i Italien?

– Det beror nog väldigt mycket på var i landet man bor, här i Lombardiet är sjukvården fantastisk. Jag blir hellre sjuk här än hemma i Sverige.

Italienarna förbereder sig genom att bunkra både mat och annat. Förra veckan var handspriten i princip slut i hela Milano.

– Det var helt galet, någon butik blev länsad på pasta och konserver. Men sedan dess har butikerna fyllt på, och i går fanns det till och med handsprit även om man bara fick köpa fem behållare per person.

"Nästan apokalyptiskt"

Anna Brännström berättar om en händelse förra veckan, när hon tillsammans med sin man skulle köpa en tvättmaskin.

– Det var nästan apokalyptiskt. Vi var på en stor galleria, men det var helt tomt och bara mataffären var öppen. Det kändes som filmen "I am legend" när det bara finns en människa kvar på jorden, säger Anna Brännström.

Annons

TT: Är du orolig?

– Jag är inte så orolig av mig. Det är jobbigt att behöva vara försiktig, men myndigheterna tar det på största allvar och det känns som att de har läget under kontroll.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons