Annons

Strid på nya fronter mellan partiledarna

Moderatledaren Ulf Kristersson gick hårt åt statsminister Stefan Löfven om lag och ordning i SVT:s partiledardebatt. Och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt viftade på nytt med misstroendehot mot Löfven efter hans uppgörelse med C och L om ändringar i arbetsrätten.
Politik • Publicerad 5 maj 2019
Ulf Kristersson (M) kallar Stefan Löfvens prioriteringar när det gäller polisen obegripliga.
Ulf Kristersson (M) kallar Stefan Löfvens prioriteringar när det gäller polisen obegripliga.Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderatledaren gick omedelbart till angrepp mot Stefan Löfven (S).

– Det dödliga våldet har fördubblats under Stefan Löfvens fem år vid makten. Det är en dödlig skjutning per vecka. I det läget sparar ni en kvarts miljard på polisen. Det är obegripligt, sade Kristersson som stod på den ena kanten i studion tillsammans med den övriga oppositionen – Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Annons

Det nya politiska landskapet innebar också att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och deras partner i januariöverenskommelsen, Centerpartiet och Liberalerna, placerats på motsatt kant i SVT:s studio. Det präglade också debatten, Allianssammanhållningen var som bortblåst.

Det var nästan bara när de partier som vill uppmuntra nya kärnkraftverk – L, SD, M och KD – som Liberalerna bröt sig ur gemenskapen med C och regeringen.

Vill slopa värnskatten

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog, i denna nya omgivning, i hand på att försöka stoppa regeringens förslag om slopandet av värnskatten för de lite rikare och skicka pengarna till de äldre istället.

Stefan Löfven avvisar M-ledarens resonemang om besparingar på polisen och hänvisar till att pengarna förts över till Kriminalvården, som tagit över uppgifter från polisen. Han undrar varför M inte vill satsa på mer förebyggande, sociala åtgärder.

– Att stoppa dödsskjutningar och sexualbrotten gör man inte med långsiktiga åtgärder. Det gör man här och nu. Ni pratar mycket men gör nästan ingenting. Ni släpar benen efter er i varje fråga, säger Kristersson.

Stefan Löfven påminde om att det har utbildas dubbelt så många poliser som när Kristersson satt i regeringen. Centerledaren Annie Lööf kritiserade indirekt Kristersson.

– Vi anslår nu mer pengar än vad som anslogs i M-KD-budgeten, säger Annie Lööf men tycker också att Kristersson och Löfven pratar allt för lite om det grova våldet mot kvinnor, mycket av det i nära relationer.

"Utvecklingen avskräcker"

KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att utvecklingen under den tidigare rödgröna regeringens fyra år avskräcker, och hon talar om en kraftig ökning av sexualbrotten.

– Därför är det obegripligt att Annie Lööf kan ge kan ge stöd till Stefan Löfven igen, säger Ebba Busch Thor och nämner en uppmärksammad dom i Högsta domstolen där en våldtäktsdömd slapp utvisning på grund av anknytning.

Liberalernas partiledare Jan Björklund tycker för sin del att Alliansregeringen inte var mycket bättre än de rödgröna när det gäller kriminalpolitiken.

Annons

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hävdade att en stor del av den organiserade brottsligheten är importerad.

Vice statsministern och MP-språkröret Isabella Lövin (MP) rök ihop med Jonas Sjöstedt om anställningstryggheten och utredningen om fler undantag i turordningsreglerna.

– Jag begriper inte att MP gått med på att göra arbetslivet otryggare, sade V-ledaren.

Lövin svarade med att det hade varit ännu värre om Ulf Kristersson hade fått bilda regering och anklagade Sjöstedt för att vara bra på att stå bredvid och veta bäst, men inte att ta ansvar.

Sjöstedt upprepade hotet att han är beredd att fälla regeringen om det blir försämringar av anställningstryggheten. Såväl moderatledaren som KD-ledaren sade att de i så fall skulle stödja ett sådant misstroendevotum.

– Han kan veta med 100-procentig säkerhet att den dagen han vill fälla regeringen så kommer vi inte tveka en sekund att väcka det misstroende som han inte ens kan väcka, säger Kristersson efter debatten.

Även Jimmie Åkesson är beredd att göra det, men tror att Sjöstedt mest är ute och bullrar. Statsminister Löfven ville efter debatten inte spekulera i om V-ledaren menar allvar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons