Annons
Nyheter

Japan ligger still med räntan

Ekonomi • Publicerad 16 juni 2020
Japanska centralbanken tror att landets ekonomi gradvis kommer att återhämta sig från den finansiella skada som pandemin inneburit. Arkivbild.
Japanska centralbanken tror att landets ekonomi gradvis kommer att återhämta sig från den finansiella skada som pandemin inneburit. Arkivbild.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japanska centralbanken gör som väntat inget större väsen av sig i sitt senaste räntebesked.

Centralbanken behåller den korta räntan på -0,1 procent och den långa på 0 procent, sedan styrelsen röstat med siffrorna 8–1.

Annons

"Även om den ekonomiska aktiviteten gradvis kommer att återupptas, så kommer Japans ekonomi fortsätta att vara i ett allvarligt tillstånd för närvarande", skriver centralbanken i ett uttalande.

När pandemins påverkan klingar av, så kommer ekonomin antagligen att förbättras, tror banken, och tillägger att det då kommer att finnas en uppdämd efterfrågan, såväl som att de statliga stimulanserna ger en knuff i rätt riktning.

Det görs inte heller några större förändringar i de program som ska förse marknaden med pengar genom finansinstitutionerna. Centralbanken räknar med att pumpa in 110 biljoner yen, motsvarande 9 464 miljarder kronor, i systemet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons