Annons

Friidrottsbasen om OS: "Kommer vara i Tokyo"

En lång rad stora idrottsevenemang runt om i världen har ställts in eller skjutits upp.
Frågan är vad som händer med det största.
Olympiskt • Publicerad 13 mars 2020
OS-ringarna i Tokyo.
OS-ringarna i Tokyo.Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe är inställd på att sommar-OS kommer genomföras som planerat.
Internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe är inställd på att sommar-OS kommer genomföras som planerat.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

I juli ska Tokyo arrangera sommar-OS och trots att virusläget förändras dagligen är signalen från Internationella olympiska kommittén (IOK) att spelen ska genomföras som planerat.

Den hållningen delas av den japanska regeringen, som framhärdar att de arbetar utifrån att OS ska genomföras – med full publik.

Annons

Samma inställning finns i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

– I den större frågan om hur resten av den nu pågående säsongen ser ut kommer det att bli en utmaning för alla inblandade. Vi jobbar under förutsättningen att vi kommer att vara i Tokyo, där vår sport har en chans att blomstra, säger IAAF-ordföranden Sebastian Coe enligt AFP.

Coe är själv dubbel OS-guldmedaljör på 1 500 meter och var med och organiserade London-OS 2012.

Beredskap för "plan B"

Sveriges olympiska kommitté (SOK) följer IOK:s linje, men verksamhetschefen Peter Reinebo är väl medveten om det osäkra läget.

– Tokyo 2020 har signalerat att man har viss beredskap för en "plan B" och det tycker jag är en bra balanspunkt. Huvudspåret är att jobba mot OS i Tokyo, det inger trygghet, men samtidigt följer vi informationsläget nära, säger han TT.

IOK:s ordförande Thomas Bach säger att man kommer att följa världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer. Men exakt vad en "plan B" inbegriper är inte specificerat.

– Men inte är det att det kommer genomföras närmare i tid, utan senare. Då gäller det att ställa in sig på det och se fördelarna i det, säger Reinebo.

Trump: "Skjut upp"

USA:s president Donald Trump anser att spelen bör flyttas fram i tiden.

– Kanske skjuter de upp det ett år. Det är synd, men jag föredrar det före att ha tomma arenor, säger Trump.

USA stoppade nyligen flygresor från Europa, vilket kan påverka en mindre skara svenska OS-idrottare.

Annons

– Tävlingar i landet blir nog inställda närmaste månaden. Då åker man inte på det. Det är en handfull som hade planerat läger där och kommer att planera någon annanstans, säger Peter Reinebo.

Att det här är den största olympiska krisen sedan bland annat USA bojkottade OS i Moskva 1980 och östblocket med Sovjetunionen i spetsen svarade med att bojkotta OS i Los Angeles 1984 håller inte Peter Reinebo med om – men ett speciellt läge är det onekligen.

– Absolut. Ungefär var tredje OS har det varit influensor och framförallt inför vinter-OS har det aldrig varit frågan om det går att genomföra, utan hur många som stannar hemma. Frågan är upplyft till en annan dimension som vi inte har sett tidigare, säger han.

Flexibla OS-kval

Flera OS-kval drabbas utav virusläget i världen, bland annat judokvalet. Andra sporter som kan drabbas i nuläget är segling och brottning, men Peter Reinebo menar att SOK är flexibla på den punkten.

– Uttagningen anpassas till nya lägen. Uttagningar i april kan skjutas till maj. Om IOK ändrar ett kval så kan de inte bara göra det, utan de måste komma fram till någon slutsats, att det blir efter världsrankingen eller att vi genomför en tävling i juni. Kan vi inte det så är det "plan C" som gäller, säger han.

Med andra ord kan uttagningen dröja för vissa idrotter. Om det nu ens blir ett OS i sommar, alltså.

– Hur realiteten kommer att vara om en eller två månader, om det blir "plan A" eller "plan B", det får man se, säger Peter Reinebo.

Patrik Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons