Annons
Nyheter

Japans nya stödpaket: 6 000 miljarder

Den japanska ekonomin börjar se ett litet ljus i tunneln efter pandemin. Regeringen sjösätter nu ett nytt stödpaket, omfattande 73,6 biljoner yen.
Japan • Publicerad 8 december 2020
Japans premiärminister Yoshihide Suga tidigare i december.
Japans premiärminister Yoshihide Suga tidigare i december.Foto: Hiro Komae/AP/TT

Det motsvarar 6 000 miljarder kronor, varav ungefär hälften ska spenderas av staten. Men trots de svindlande summorna är detta det minsta av de tre paket som Japan lagt fram hittills under pandemin.

Nya siffror visar att landets BNP under årets tredje kvartal steg med 22,9 procent i så kallad beräknad årstakt, vilket var något mer än förutspått. De siffrorna följer efter årets andra kvartal, som hade den största BNP-nedgången som har uppmätts med jämförbara tal i Japan sedan andra världskriget.

Annons

Samtidigt redovisas nya siffror som visar att japanerna öppnat sina plånböcker igen. Under oktober ökade hushållens utgifter med 1,9 procent mot samma period 2019, det är första gången på 13 månader som den siffran ligger på plus.

Återhämtningen anses fortfarande skakig, och det är för att hjälpa den på traven som premiärminister Yoshihide Suga tar till ännu ett stödpaket.

– Vi lade upp detta för att bädda för ny tillväxt, skydda folks försörjning och upprätthålla arbets- och affärsmarknaden, säger Suga enligt nyhetsbyrån AFP.

Bland åtgärderna finns en fond på 2 000 miljarder yen för grön teknik. Yoshihide Suga satte i höstas målet att Japan ska bli koldioxidneutralt till 2050, en kraftig skärpning av landets klimatmål.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons