Annons

Japansk miljöminister vill skrota kärnkraften

Japan • Publicerad 12 september 2019
Japans nya miljöminister Shinjiro Koizumi.
Japans nya miljöminister Shinjiro Koizumi.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

Japans nya miljöminister Shinjiro Koizumi vill att landet ska stänga sina kärnkraftsreaktorer för att undvika nya katastrofer, som härdsmältan i Fukushima 2011.

– Jag vill utreda hur vi ska skrota dem, inte hur vi kan behålla dem, säger han vid sin första presskonferens efter att ha tillträtt på posten.

Annons

Kommentaren väntas orsaka kontroverser i det styrande Liberaldemokratiska partiet som stöttar en återgång till kärnkraft med de nya säkerhetsregler som införts efter Fukushima-olyckan.

I dag är sex reaktorer i bruk, mot 54 före Fukushima. De flesta av landets kärnkraftsreaktorer genomgår just nu en process för att klara de nya säkerhetsreglerna.

Shinjiro Koizumi är son till den tidigare premiärministern Junichiro Koizumi som också var emot kärnkraft.

En jordbävning med magnituden 9,0–9,1 den 11 mars 2011 orsakade en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons