Annons

Japanska OS-chefen: Kan skjuta på OS

Sommar-OS i Tokyo kan skjutas upp till senare i år på grund av coronaviruset, enligt Japans OS-minister Seiko Hashimoto.
I slutet av maj tror hon att ett beslut måste tas.
Olympiskt • Publicerad 3 mars 2020
En byggarbetare med munskydd i OS-staden Tokyo.
En byggarbetare med munskydd i OS-staden Tokyo.Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT

I en utfrågning i det japanska parlamentet sade Hashimoto att kontraktet med Internationella olympiska kommittén (IOK) kräver att spelen ska avgöras under 2020.

– Det kan tolkas som att det går att skjuta upp, sade hon enligt BBC och tillade:

Annons

– Vi gör allt för att säkerställa att spelen går vidare som planerat.

Enligt nyhetsbyrån AFP tillade Hashimoto att slutet maj ser ut som ett "viktigt riktmärke" för när man måste bestämma om spelen ska avgöras som planerat.

– Vi anstränger oss till vårt yttersta för att övertyga IOK om att OS i Tokyo kan avgöras på ett säkert sätt, säger hon.

"Förändrad kommunikation"

Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo är just nu på plats i Japan och har tagit del av OS-ministerns uttalande:

– Det är en förändrad kommunikation jämfört med för bara några dagar sedan. Men den har säkert sina grunder och är förståelig, tycker jag. De sista dagarnas händelseutveckling gör att man öppnar upp för en plan B, säger han till DN.

Han tillägger ur svensk synvinkel:

– Om jag ser på vårt upplägg och våra förberedelser kan jag inte se något hinder för att vi kan genomföra det på samma sätt, oavsett om OS blir i juli– augusti eller senare.

I Japan hålls skolorna stängda och flera idrottsevenemang har påverkats av virusets utbrott. Bland annat har en testtävling i rullstolsrugby inför Paralympics skjutits upp, liksom en testtävling i klättring inför OS.

IOK diskuterar coronaviruset

IOK-ordföranden Thomas Bach sade i förra veckan att han är "helt säker" på att OS kommer att avgöras som planerat den 24 juli–9 augusti. IOK:s styrelse har under tisdagen och onsdagen ett möte i Lausanne för att bland annat diskutera coronaviruset. Innan Bach gick in till styrelsemötet förde han återigen fram samma budskap:

– Vi förbereder oss för ett lyckat OS i Tokyo 2020, sade han enligt AFP.

Annons

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, sade nyligen till TT att "någon plan B finns inte" för IOK. Frågan är om det nya uttalandet från OS-ministern ska tolkas som att det är på väg att förändras.

– Jag vet inte alls i vilket läge man är, men den kommentar som OS-ministern har gjort visar ändå på en positionsförflyttning. Då ska det bli intressant att se om IOK gör en liknande positionsförflyttning. Det vet man inte, men det är inte otroligt, säger Reinebo till DN.

Coronaviruset har spridits till fler än 70 länder och dödat över 3 100 människor. Det har också fått stora konsekvenser för idrotten med ett stort antal inställda tävlingar och matcher.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons