Annons
Nyheter

Jätteförlust – men Rivian skalar upp

Den amerikanska elfordonstillverkaren Rivian har mer än dubblat sin förlust till 1,7 miljarder dollar för andra kvartalet. Men nu skalas produktionen upp, lovar bolaget.
Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2022
Rivianbilar visades upp på Times Square inför bolagets notering på New York-börsen i november förra året.
Rivianbilar visades upp på Times Square inför bolagets notering på New York-börsen i november förra året.Foto: Ann-Sophie Fjello-Jensen/Rivian/AP/TT

Rivian – som tillverkar ellastbilar, suvar och skåpbilar – har levererat nästan 4 500 fordon under kvartalet och har en omsättning på 364 miljoner dollar (3,7 miljarder kronor), jämfört med ingen omsättning för ett år sedan. En tidig investerare i Rivian, som noterades på New York-börsen förra året, är teknikjätten Amazon, som också åtagit sig att köpa 100 000 skåpbilar.

"Leveranskedjor fortsätter att vara den begränsande faktorn för vår produktion; men genom nära samarbete med våra leverantörer gör vi framsteg", säger bolaget i ett meddelande till investerarna, och tillägger att ett andra skift vid fabriken i Illinois adderas under tredje kvartalet.

Annons

Den skenande förlusten – motsvarande 17 miljarder kronor för kvartalet – förklaras främst med investeringar i personal och teknik och att kostnaden per fordon bör sjunka när produktionen tar fart.

Under första halvåret tillverkade det kaliforniska bolaget 7 000 fordon, och räknar med att nå en total på 25 000 för helåret. Nästan 100 000 kunder i USA och Kanada har förbeställt Rivianfordon.

Marknaden visade visst missnöje med rapporten, och aktien sjönk ungefär 2 procent i efterhandeln.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons