Annons
Nyheter

Sex häktade efter stort kokainbeslag

Sex personer har häktats i samband med vad som kan vara det största kokainbeslaget som svensk polis gjort. Värdet på kokainet uppskattas till cirka 400 miljoner kronor.
Brott • Publicerad 8 december 2020
Polisen har beslagtagit stora mängder kokain. Kokainet på bilden är från ett annat tillfälle.
Polisen har beslagtagit stora mängder kokain. Kokainet på bilden är från ett annat tillfälle.Foto: Tullen/TT

Polisen kom handlarna på spåren genom spaningsarbete och det stora genombrottet kom för ungefär två och en halv vecka sedan.

– Vid spaningarna där vi legat både ute i skogen och följt människor såg vi ett överlämnande av en större väska till en annan person som lämnade platsen. Vi följde efter bilen och gjorde ett tillslag och hittade stora mängder kokain, säger Christer Nilsson, chef för utredningsenheten på Noa.

Mycket rent

Annons

Strax därpå greps säljaren och fler köpare. Vid påföljande husrannsakan hittades stora mängder kontanter och ännu mer kokain. Sex vuxna personer hemmahörande i Stockholmsområdet har häktats, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt de första analyserna är kokainet mycket rent och kan blandas ut och säljas på gatan till för vad polisen uppskattar till 400 miljoner kronor.

– Vi vill inte gå ut exakt med mängden, men vad vi känner till är det här det största beslaget svensk polis någonsin gjort genom spaning – eventuellt har tullen gjort större beslag, säger Christer Nilsson.

Tung effekt

Mikael Damberg säger att beslaget är ett hårt slag mot i alla fall något av de kriminella gängen i Sverige som nu har förlorat tillgångar på 400 miljoner kronor.

– Det får en tung effekt när man också slår mot ekonomin för de här gängen i form av knarket, säger Damberg.

De flesta av de sex häktade är enligt Christer Nilsson kända av polisen sedan tidigare. Nu undersöker polisen hur drogerna kommit in i landet.

– Det kan vara fler inblandade och det kan bli fler gripanden. Vi går inte ut med fler detaljer i det här skedet utan det kommer vi redovisa senare i förundersökningen, säger Christer Nilsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons