Annons
Nyheter

11 000 barn döda eller lemlästade i Jemen

Mer än 11 000 barn har sedan 2014 dödats eller lemlästats under inbördeskriget i Jemen, enligt FN.
Jemen • Publicerad 12 december 2022
Fyra kvinnor med sina undernärda barn på ett sjukhus i al-Hudaydah i Jemen i oktober.
Fyra kvinnor med sina undernärda barn på ett sjukhus i al-Hudaydah i Jemen i oktober.Foto: Hussam Al-Bakry/AP/TT

– Tusentals barn har förlorat sina liv, hundratusentals mer riskerar att avlida i sjukdomar som går att förhindra eller i svält, säger barnorganet Unicefs chef Catherine Russell, som förra veckan besökte landet och inledde ett upprop om hjälp.

Omkring 2,2 miljoner barn är akut undernärda. En fjärdedel av dem är yngre än fem år och är extremt utsatta för kolera, mässlingen eller andra sjukdomar som går att vaccineras mot.

Annons

Omkring 13 miljoner barn är i behov av någon form av nödhjälp.

Inbördeskriget i Jemen bröt ut 2014 och Iranstödda Huthirebeller tog snabbt kontroll över huvudstaden Sana, vilket fick Saudiarabien att militärt stötta regeringsstyrkorna.

Sedan dess har hundratusentals människor dött, dels i strider men framför allt genom sjukdomsutbrott, svält och brist på rent vatten.

En FN-förhandlad sex månader lång vapenvila löpte ut i början av oktober. Parterna har inte lyckats komma överens om en förlängning och sedan dess har 62 barn dödats eller skadats.

Enligt Unicefs Catherine Russell brådskar en förnyelse av vapenvilan, som hon ser som ett första steg för att ge hjälporganisationer möjlighet att komma in med hjälp till de behövande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons