Annons
Nyheter

JO riktar allvarlig kritik mot polisen

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten. Anledningen är en brottsutredning som enligt JO stod stilla i fyra års tid.
Brott • Publicerad 7 mars 2023
Exteriör på Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet. Arkivbild.
Exteriör på Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

I augusti 2018 polisanmäldes ett förmögenhetsbrott där en god man uppgavs ha utnyttjat sin roll och fört över drygt två miljoner kronor från ett dödsbo till sitt eget konto.

En förundersökning inleddes, men därefter vidtogs enligt JO nästan inga utredningsåtgärder alls – under fyra års tid. Detta trots direktiv och påminnelser från åklagare.

Annons

JO har flera gånger tidigare kritiserat polisen för långa handläggningstider, särskilt kopplat till bedrägerier och andra förmögenhetsbrott.

"Bilden som framträder är mycket bekymmersam och ger intrycket av att vissa typer av förmögenhetsbrott i praktiken inte längre utreds av myndigheten", säger JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

JO konstaterar vidare att långsam och passiv handläggning "riskerar att allvarligt skada allmänhetens förtroende för Polismyndigheten".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons