Annons
Nyheter

Biden: Folkets vilja har segrat

Demokraten Joe Biden har hållit ett segertal, efter att ha formellt har fått en majoritet av elektorsrösterna.
USA • Publicerad 15 december 2020
Tillträdanade presidenten Joe Biden håller tal.
Tillträdanade presidenten Joe Biden håller tal.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Två timmar efter det att en majoritet av elektorerna lagt sin röst på Joe Biden, och han därmed formellt säkrat stöd för att utses till USA:s blivande president, höll han ett 15 minuter långt segertal från sin hemstad Wilmington i Delaware.

– Ännu en gång i USA, har rättsstatsprincipen, vår konstitution och folkets vilja segrat, sade Joe Biden.

Annons

USA:s 538 delstatselektorer samlades i respektive delstat under måndagen för att formellt utse landets näste president. När landets största delstat Kalifornien hade räknat sina röster stod det klart att Biden nått de nödvändiga 270 rösterna. Men än är demokraten inte officiellt den tillträdande presidenten. Kongressen ska godkänna elektorernas röster den 6 januari – först då blir han slutligen den formella segraren i presidentvalet, som hölls den 3 november.

"Kamp om USA:s själ"

I talet uppmärksammade Biden att Trump med sina idoga försök att ifrågasätta valresultatet "vägrade att respektera folkets vilja".

– För länge sedan tändes demokratins låga i det här landet, och vi vet nu att ingenting, inte ens en pandemi – eller maktmissbruk, kan släcka den lågan, sade Biden och fortsatte:

– I den här kampen om USA:s själ har demokratin segrat.

Väljarna i varje delstat röstar inte på en president, utan på elektorer som i sin tur röstar fram USA:s ledare. I årets val den 3 november fick Joe Biden 306, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.

Trumps taktik misslyckades

Vanligtvis är räknandet av elektorsrösterna en ren formalitet, men ingenting har varit sig likt i årets amerikanska val, och Trump har använt alla möjligheter för att ifrågasätta utgången. Ett har varit att få delstaternas elektorer att rösta på honom, trots valresultatet. Formellt kunde detta ha skett – men taktiken lyckades inte.

Elektorerna i samtliga sex vågmästarstater där Trump som kraftfullast har ifrågasatt valresultatet valde att bekräfta Bidens seger och lägga sina röster på honom: 20 elektorsröster i Pennsylvania, 16 i Georgia, 16 i Michigan, 11 i Arizona, 10 i Wisconsin och 6 i Nevada.

Trump fortsätter dock att vägra erkänna sig besegrad. Medan elektorsrösterna räknades, förkastade Trump hela systemet: "Vågmästarstater där massivt valfusk förekommit. . . kan inte legalt godkänna rösterna utan att begå allvarliga brott", skrev USA:s nuvarande president utan att ha täckning för påståendet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons